728x90 MM

MIXCLOUD MONDAY: IBM [Inspired by Black Metal] 2014

Mayhem

In 2014 zal het exact 20 jaar geleden zijn dat één van de meest invloedrijke en spraakmakende black metal albums aller tijden verscheen: ‘De Mysteriis Dom Sathanas’ van Mayhem. IBM [Inspired by Black Metal] laat horen hoe het tegenwoordig met de black metal is. Van 2 april tot en met 27 september worden in Ancienne Belgique in Brussel verschillende avonden aan dit genre gewijd. Ter introductie een mixtape.

‘De Mysteriis Dom Sathanas’ is het eerste volwaardige full length album van de Noorse, nog immer actieve black metal band Mayhem. De release van het album werd overschaduwd door een golf van schandalen die ‘openbaringen’ van hedendaagse tabloids reduceren tot een luchtige grap uit Nonkel Mop.

Zanger Dead haalde de plaat niet, want sneed voor de opnames zijn keel en polsen over en schoot zichzelf door het hoofd. Mayhem-oprichter en gitarist Euronymous haalde evenmin de plaat. Hij werd namelijk in 1993 vermoord door bandgenoot Varg Vikerness aka Count Grishnackh aka black metal-legende Burzum. Die had op zijn beurt reeds een aantal brandstichtingen van eeuwenoude Noorse kerken op zijn cv staan. Op de hoes van ‘De Mysteriis Dom Sathanas’ sierde overigens een foto van de Nidaros kathedraal uit Trondheim die de band plande op te blazen tijdens de release van het album.

Maar wat als je de nevel van schandalen met een vingerknip doet verdwijnen en je je concentreert op de muziek? Hoe invloedrijk en hoe actueel is black metal 20 jaar later? Daarop tracht IBM [Inspired By Black Metal] een antwoord te geven met concerten van o.a. Mayhem, het Duitse jazz/horror gezelschap Bohren & Der Club Of Gore, het USBM gezelschap Locrian, Khanate icoon Alan Dubin met Gnaw, een focus op de Belgisch-Nederlands-Franse scene met Alkerdeel/Gnaw Their Tongues die samen een exclusieve set spelen, het demonische Nihill en de Parijse krautrockers Aluk Todolo. AmenRa sluit de reeks af met een acoustische set.

Verder ook lezingen van o.a. Brandon Stosuy met ‘A Blaze in The North American Sky’ en Locrian frontman Hunter-Hunt Hendrix, een screening van de BM-documentaire ‘Until The Light Takes Us’ en een expo van Lord of the Logos Christophe Szpajdel (bekend van zijn werk Emperor, Wolves In the Throne Room, Graveland en ook het logo voor  IBM).

Het volledige programma vind je hier.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!