728x90 MM

Mixcloud Monday: granvat

GC #127 was gewijd aan de Nieuwe Vlaamse Slag, een fijne selectie van jonge Belgische artiesten om in de gaten te houden. Eén van de vijf voorgedragen projecten was granvat, het platform annex label van Stijn en Bert Cools. Dit najaar is granvat bijzonder bedrijvig, een uitstekend excuus om hen een mixtape te laten samenstellen.

In de reeks ‘Book of Air’ worden de muzikale parameters klank en tijd opnieuw gekalibreerd. De projecten Fieldtone en vvolk behoren ertoe, met hun uitgesponnen, open composities die ingekleurd worden door improvisatie. Van beide projecten verschijnen er rond deze tijd albums in samenwerking met Sub Rosa. De composities van Fieldtone zijn geïnspireerd op het wezenlijke gewaarwordingverschil van de groove van specifieke natuurlijke omgevingen. Een bos, veld of meer heeft elk een eigen tempo. De stille traagheid geeft openheid en ruimte om op klank te focussen en een heel specifieke klankfocus te ervaren, net zoals je dat hebt bij elektronische muziek of field recordings. Een kwestie van inzoomen en gerichtheid, maar wel bij monde van akoestische instrumenten. In deze mix zit het nummer Shill, een stuk dat ook op het nagelnieuwe album staat. Daarnaast is er vvolk, een project dat door zijn opzet en omvang (achttien muzikanten liefst) nogal ambitieus uitvalt. “Als je vvolk in een concertzaal ondergaat, dringt langzaam tot je door dat er iets aan de hand is met de tijd.” In deze compilatie vind je een live-opname van Trachter, geregistreerd in deSingel.

Bert en Stijn Cools krijgen dit seizoen carte blanche in Rataplan en stellen er vijf van hun muzikale projecten voor binnen het programma Connections 15:16. De eerste herfstige granvat-avond vorige maand was alvast prachtig. Deze keer stond ‘JK’s kamer’ centraal, een reeks met solo-opnames die de buitengrenzen van één instrument exploreren. In Rataplan mochten we binnen in de kamer van Stijn Cools, Nathan Wouters, Bert Cools en Niels Van Heertum, van die laatste twee staan er opnames in deze mixtape. Van Bert verscheen een digitaal album op granvat, de plaat van Niels komt binnenkort uit in samenwerking met Smeraldina-Rima.

Verder ook in deze mix: ‘Sakele’ door Merope en hoera. live in Rataplan.

www.granvat.com

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!