728x90 MM

MIXCLOUD MONDAY: Maarten Timmermans’ eindejaarslijstje 2013

Het jaar is weer voorbij! Tijd voor een overzicht van de beste muziek, concerten en andere culturele activiteiten van 2013. Verschillende medewerkers van Gonzo (circus) stelden een lijstje samen en maakten daarbij een mixtape. Deze keer: Maarten Timmermans.

Esmerine - Dalmak
Esmerine – Dalmak

1. Esmerine – Dalmak (Constellation)
“Het mystieke huwelijk tussen het Canadese kwartet Esmerine en een aantal Turkse volksmuzikanten intrigeerde vanaf de eerste beluistering. Nu, zes maanden later, nog altijd. Een plaat die banden smeedt tussen Oost en West. Iets wat Turkije het afgelopen jaar zeker kon gebruiken.”

2. Flying Horseman – City Same City (Unday Records)
“Flying Horseman overtreft zichzelf als band op deze dubbelaar. Een plaat over een stad die klappen krijgt, een plaat over onbeantwoorde liefde. Een plaat over het leven in al zijn facetten. En dan te bedenken dat frontman Bert Dockx ook nog een spannende plaat van Dans Dans heeft afgeleverd in 2013. Veel goede Belgische muziek trouwens het afgelopen jaar van onder andere Condor Gruppe, Falling Man, 30.000 Monkies en Echo Beatty. Maar er kan er maar één bovenuit stijgen.”

3. Forest Swords – Engravings (Tri Angle)
“In het opstellen van dit lijstje deed Forest Swords constant haasje over met ‘Excavation’ van The Haxan Cloak. Forest Swords haalde het omwille van de warmere klank van de dubby elektronica van Matthew Barnes die mijn oren streelde.”

4. Chelsea Wolfe – Pain Is Beauty (Sargent House)
“Op deze plaat heeft de ravissante Chelsea Wolfe haar kenmerkende geluid – ergens tussen doom, folk en black metal te plaatsen – een forse scheut elektronica toegediend. De plaat klinkt daardoor net iets toegankelijker dan bijvoorbeeld ‘Apokalypsis’. Tegelijkertijd blijft ze haar donkere kant ook exploreren. Ze had al lang moeten uitgroeien tot een veel bekendere artieste.”

5. Fuzz – s/t (In The Red)
“Zowat het productiefste jongetje van de klas was dit jaar opnieuw Ty Segall. Een akoestische ode aan zijn overleden vader (Sleeper), een paar ep’s en een proto-rockalbum als drummer/zanger van Fuzz. Even dachten we dat zijn maatje Mikal Cronin met zijn ‘MCII’ de ongekroonde koning van de garagerock ging worden. Maar ook dit jaar blijft die titel in handen van Ty Segall. Als je er dan ook nog in slaagt om op een ‘akoestisch’ optreden stagedivers door de lucht te laten klieven is die titel helemaal verdiend.”

Red Stars Over Tokyo - Meloday Attack
Red Stars Over Tokyo – Meloday Attack

6. Red Stars Over Tokyo – Melody Attack (Testtoon Records)
“Bijna buurman Jeroen Lauwers maakt al een paar jaar onder zijn pseudoniem Red Stars Over Tokyo van de mooiste ambient-techno die je kunt horen. Na een paar remixalbums debuteerde hij dit jaar met zijn eerst full album met één van de mooiste hoezen van het jaar. Dansen in ons hoofd doen wij op deze muziek. En wij kijken altijd uit naar het moment dat er weer eens een nieuw werkstuk van de man aan onze voordeur staat. Belgisch werk dat dringend ontdekt moet worden.”

7. His Electro Blue Voice – Ruthless Sperm (Sub Pop)
“Een Italiaanse band die mag debuteren op het legendarische Sub Pop. Dan weet je dat je iets speciaals mag verwachten. Hun mix van psychedelica, wave, postpunk en noise overtrof de verwachtingen. En nu is het uitkijken naar het eerste optreden van deze groep uit Como. Begin januari staan ze in de Brusselse Magasin 4. Ik ook.”

8. Disappears – Era (Kranky)
“Het was liefde op het eerste gezicht toen we ‘Guider’ in 2010 hoorden. Ondertussen zijn we twee platen en drie jaar verder. De liefde voor deze postpunk-krautrockers onder leiding van Brain Case blijft intact. De groep tast op deze plaat nieuwe geluidswerelden af. Het werd dan ook een plaat die groeide bij elke luisterbeurt. De liefde leek eerst bekoeld, maar langzaamaan ontdooide ze weer.”

9. Live: Goat@Primavera Sound Festival
“Afgelopen voorjaar trok ik voor het eerst naar het Primavera Sound Festival in Barcelona. De koudste editie ooit naar het schijnt, maar wel een groot aantal goede optredens (Nick Cave, Omar Souleyman, Tinariwen, Thee Oh Sees, …) gezien op een fantastische locatie. Het optreden dat er echter bovenuit stak was de doomstonerafrofunk van Goat. Dat optreden alleen al maakte de trip meer dan de moeite waard. Eén uur psychedelische voodoomagic was voldoende om het tot optreden van het jaar te schoppen.”

10. Beste festival: Sonic City curated by Beak>
“De Kreun in Kortrijk stelde samen met de heren van Beak> een tweedaags festival samen dat alle verwachtingen overtrof. Weinig echt slechte dingen gezien op één aansteller na. Nu al benieuwd naar de volgende editie. Festivalgewijs waren het Absolute Free Festival in de schaduw van de gerenoveerde Genkse Mijnen en SOTU in Amsterdam ook de moeite. Kleinschalige initiatieven waar de liefde voor muziek nog de bovenhand krijgt op pure commercie.”

“En dan zijn er natuurlijk nog een aantal platen die deze top tien niet haalden. Afgelopen jaar was er ook nog sterk werk van in volgorde: White Hills, The Flaming Lips, Wooden Shjips, True Widow, Shannon Wright, Kurt Vile, Date Palms, Phosphorescent en The Besnard Lakes.”

Maarten Timmermans schrijft reviews en artikelen voor Gonzo (circus), voornamelijk over indie, singer-songwriters en allerlei andere muziek waarin gitaren worden gebruikt. Toch is hij vooral een muzikale omnivoor. Daarnaast maakt hij soms foto’s en onderhoudt hij de website. Hij gaat ook regelmatig naar optredens en festivals.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!