728x90 MM

MIXCLOUD MONDAY: Katrien Schuermans’ eindejaarslijstje 2013

Het jaar is weer voorbij! Tijd voor een overzicht van de beste muziek, concerten en andere culturele activiteiten van 2013. Verschillende medewerkers van Gonzo (circus) stelden een lijstje samen en maakten daarbij een mixtape. De eerste daarvan is van Katrien Schuermans.

The Knife - Shaking The Habitual
The Knife – Shaking The Habitual

Modern Love Labelnight (Andy Stott, Demdike Stare, Miles), 6 oktober, AB Club, Brussel
“Eindelijk op één podium op één avond verzameld. Duistere dubtechno die zijn hoogtepunt beleefde in 2012 en begin 2013 door Miles’ debuut ‘Faint Hearted’ nog een straffe kopstoot werd verkocht terwijl Demdike Stare met zijn ‘Testpressings’ de liefhebber steeds dieper in zijn buidel doet tasten. Modern Love is zijn eigen kwaliteitsgarantie.”

Pye Corner Audio
“Pye Corner Audio verschanst zich in de luwte. Terwijl de schijnwerpers de jongste elektronische lichting opzoeken (Huerco S., Torn Hawk, Verreker, Ron Morelli, Lumikosea,…) verstopt Pye Corner Audio zich liever in de schaduw waar hij zich naar hartelust bezighoudt met zijn op de BBC Radiophonic, kosmische geïnspireerde vintage klanken. Echt opvallen doet hij niet. Tot hij in september, tijdens het Bozar Electronic Arts Festival, liet zien waar hij al een heel jaar op broedde: wonderbaarlijke grooves, schattig en lieflijk, aanhoudend verdovend en meeslepend.”

Zeitgeber – Zeitgeber (Stroboscopic Artefacts)
“Speedy J en Lucy gaan samen te keer op een immense collectie analoge synthesizers en brouwen een fascinerende abstracte techno-elektronicatrip zonder weerga.”

Donato Dozzy – Plays Bee Mask (Spectrum Spools)
“Donato Dozzy neemt ‘Vaporware’ van Bee Mask onder handen en wordt geconfronteerd met keuze-luxe. In plaats van één remixversie verzamelde hij maar liefst zeven verschillende interpretaties van ‘Vaporware’. Niet alleen om Bee Mask te plezieren maar ook zijn eigen fans. Subtiele ambient-techno.”

Lucrecia Dalt – Sygyzy (Human Ear Music)
“Lucrecia Dalt fluistert en mompelt haar woorden terwijl muziek en melodieën in laagjes schitteren en verdwijnen. ‘Sygyzy’ dwingt je te luisteren en je probeert zo de denkwereld van Dalt te ontrafelen. Het tekstboekje brengt alleen maar verwarring terwijl de muziek dieper in je ziel kerft en zichtbare sporen achterlaat. Eens je in Dalts wereld stapt, is niets nog zomaar. De eerste lessen filosofie staan al ingepland.”

Karen Gwyer – Kiki The Wormhole (Opal Tapes)
“Aan de stortvloed van nieuwe cassettereleases bij Opal Tapes is soms geen beginnen aan. Je luistert je in en vergeet ze weer. Zowel de Portugees IVVO als het Britse Karen Gwyer bleven wat langer hangen. IVVO had dan wel de beste songtitel van 2013 (‘The Most Beautiful Vagina In The Club’) de langgerekte, esoterische, elektronische friemels van Karen Gwyer werden de enige overlevende oorwurmen.”

The Knife – Shaking The Habitual (Rabid Records)
“Na jaren als pop-madeliefjes het mooie weer gemaakt te hebben in de hitparades, besloot het broer- en zus-duo dieper in hun eigen maniakale gekte te graven. Er werden diepzinnige verhalen over genderissues en feminisme aan hun boodschap toegevoegd. Op plaat klinkt het als een manische potpourri van stijlen en geluiden waar het moeilijk naar luisteren is. Ook al zijn de luisterbeurten soms eerder uithoudingssessies van het doorzettingsvermogen, de plaat ontpopt zich geleidelijk aan om eenmaal terug in de platenkast weer te verdwijnen uit je hoofd, om je zo een volgende luisterbeurt weer te verrassen.”

Jerusalem In My Heart – Mo7it Al-mo7it (Constellation)
“Zowel Jerusalem In My Heart als El Mahdy Jr. spelen met elektronica en Arabische gezangen. Terwijl de laatste meer dubinvloeden laat optekenen, gaat Jerusalem In My Heart voor het bezwerende en uitgesponnene. ‘Mo7it Al-mo7it’ is een behoorlijk intens album dat je aderen splijt en je meevoert naar een onbekende wereld van tragiek en thematiek.”

The xx, Spreepark, Berlin
“Een veel te koude lentedag; koud, grijs en nat. De trams staakten, de wandeling was lang, de vervangbussen verwarrend. De drank was koud en de vaten snel leeg. Er was nauwelijks genoeg te eten en de rijen bij wc’s veel te lang. Maar dat alles werd uit het geheugen gegrift met een van de allerbeste livemomenten ooit. Ik heb geen platen van The xx en ik zal ook nooit in een concertzaal staan kijken. Maar als de band een eigen festival inlegt, zelf zijn bands kiest en dan geniet van zijn moment de gloire, dan straalt dat neer op het op elkaar geknelde en verkleumde publiek. Dan is het lichtspel de vrolijkste zonnestraal van de maand, de warme basgeluiden hartverwarmend en kun je niet anders dan genieten.”

Surgeon – Two Hour Boiler Room Mix
“Het is niet te tellen hoeveel avonden per week je aan je scherm gekluisterd, hoofdtelefoon op, je de privé-boilerroomfeestjes mag meemaken. De livebelevenis is wat minder. Maar daar gaat het niet om. Het gaat om de muziek en de meest waanzinnige line-ups die BoilerRoom soms weet te bedenken. Eén van de absolute toppers van 2013 was de ‘Two Hour Boiler Room Mix’ van Surgeon op 9 april. Surgeon liet zijn technoplaten thuis en speelde een set die dichter bij zijn werk als Anthony Child ligt. Triphopbeats, drones, The Beatles, Autechre, John Coltrane, Whitehouse, Non en alles ultra-traag in elkaar gemixt. Een set om te herinneren. http://boilerroom.tv/surgeon-2hr-mix

Ook niet mis: Metasplice, Red Stars Over Tokyo, Kerridge en Akkord.

 

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!