728x90 MM

MIXCLOUD MONDAY: Cross-linx

Het reizend muziekfestival Cross-linx is aan zijn vijftiende editie toe en strijkt in februari neer in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Groningen. Coördinator Pieter van Adrichem stelde een mixcloud samen.

Het reizend muziekfestival Cross-linx is aan zijn vijftiende editie toe en strijkt in februari neer in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Groningen. Coördinator Pieter van Adrichem stelde een mixcloud samen.

 
squarepusher “Toen we veertien jaar geleden met Cross-linx begonnen, was het idee dat we iets anders wilden neerzetten. Geen gebruikelijk popfestival, maar ook niet een klassiek festival waarbij je kwaad wordt aangekeken als je hardop zegt dat je het mooi vindt. Door de jaren heen hebben we heel ongebruikelijke combinaties kunnen maken van klassieke orkestraties en goede, aparte popmuziek: bij Cross-linx brengen we musici buiten hun comfort zone, en dan ontstaan vaak heel bijzondere dingen.

Ook dit jaar weer zijn er heel bijzondere combinaties: Mark Lanegan die zijn songs met het Metropole Orkest brengt. Of Squarepusher die dat orkest in een heel opmerkelijke elektronische context plaatst. Ik ben ook trots en blij met Bryce Dessner, de gitarist van The National, die dit jaar drie nieuwe werken op Cross-linx presenteert. In deze podcast vind je een prachtig werk van hem met het Kronos Quartet terug. Ja, en dan heb je nog jonge honden zoals de Duits-Argentijnse musicus Sebastian Plano die hele mooie verstilde platen maakt, of het Utrechtse fenomeen Binkbeats die een volstrekt unieke manier van muziek maken heeft, en dat vliegt alle kanten op.
Tenslotte nog dit: wie naar Cross-linx gaat als bezoeker, mag erop rekenen ook als bezoeker uit je comfort zone te worden gehaald. Want met het onderdeel Music Mining brengen we optredens buiten de gebruikelijke setting van de concertzaal zoals backstage-ruimtes, foyers, kleedkamers en andere bijzondere locaties binnen het podium. Niet dat we de bezoekers bewust op het verkeerde been willen zetten. Maar dat informele en avontuurlijke is wel de essentie van hoe we muziek benaderen.”

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!