728x90 MM

Mixcloud Monday: Citadelic

Donderdag 14 januari 2016 trapt Citadelic het jaar af in het S.M.A.K in Gent. Het nomadische festival organiseert elk voorjaar een vierdaagse vol jazz en vrije improvisatie in het Gentse Citadelpark, sinds een poosje zijn er ook maandelijkse optredens in de inkomruimte van het Stedelijk Museum. Het programma voor de eerste helft van het jaar ziet er alvast erg boeiend uit. Co-curator en pianist Seppe Gebruers stelde een mix samen.

14/01/2016: Bobo Stenson | Antiduo (Erik Vermeulen / Seppe Gebruers) + Eric Thielemans & Marek Patrman
De legendarische pianist Bobo Stenson speelt voor het eerst solo in België. De Zweed begon zijn carrière in 1971 bij het label ECM, het Garbarek-Stenson Quartet werd al snel een van de meest invloedrijke ensembles van de Europese jazz. Hij had een jarenlange samenwerking met de Amerikaanse saxofonist Charles Lloyd.
Naast Stenson staat ook een andere onuitgegeven bezetting op het podium. Antiduo verenigt twee eigenzinnige pianisten. Seppe Gebruers en Erik Vermeulen, brachten in 2014 hun debuutalbum uit op El Negocito Records. Voor deze gelegenheid breiden ze uit met twee karaktervolle drummers/ percussionisten: Eric Thielemans en Marek Patrman.

18/02/2016: Michael Moore + Bart Maris duo | Paul Lovens-Seppe Gebruers-Hugo Antunes
Beste Buren en het Amsterdamse dOEK wakkeren de Belgisch-Nederlandse romance aan. Dat doen ze door improvisatieduo’s samen te stellen, in overleg met de grote improvisatoren van de Lage Landen. Zo waren Michael Moore en de Gentse Bart Maris zelf vragende partij om samen te spelen voor deze gelegenheid.
Pianist Seppe Gebruers en de Portugese contrabassist Hugo Antunes zijn ondertussen trouwe partners. Zo zagen we ze nog vorig jaar op het CITADELIC festival in kwartet met Jim Black en Nate Wooley. Hugo Antunes speelde al met Paul Lovens in het project Sun7 (met o.a. Tobias Delius en André Goudbeeck) en dit beviel hem zo dat Antunes hij en Gebruers besloten om een trio op te richten met de drumlegende en free-jazz-pionier.

15/03/2016: Claudia Quintet (John Hollenbeck-Matt Moran-Red Wierenga-Chris Speed-Drew Gress) | Laurens Smet + Hugo Antunes
The Claudia Quintet speelt eigentijdse muziek in een wonderlijke bezetting, met onder meer vibrafoon en accordeon. Van surf-rock tot breakbeats, van kamerjazz tot minimal music; de all-starband beweegt zich vloeiend tussen verschillende klankkleuren en de composities kennen verrassende wendingen.
Dezelfde avond delen twee bassisten het podium. Laurens Smet (onder meer bekend van Ifa y Xango en Bambi Pang Pang) en Hugo Antunes (die je kan kennen van zijn eigen bands Malus, samen met Nate Wooley en Chris Corsano, en Roll Call kwintet) speelden eerder al in duo op uitnodiging van Sound in Motion in Antwerpen.

26/04/2015: Lilly Joel | Nest
Lilly Joel is de groep van zangeres Lynn Cassiers en pianist Jozef Dumoulin. Ze werkten en speelden al tien jaar samen voor ze eind 2015 hun debuutalbum, met de titel ‘What Lies In The Sea’, uitbrachten op het label Sub Rosa.
Verder staat ook Nest op de planken, een grote band die wil weg van het beeld dat vrije improvisatie en hedendaagse klassieke muziek moeilijk en ontoegankelijk is. Er wordt evenveel gebruik gemaakt van parameters uit popmuziek als van technieken uit hedendaagse klassieke muziek. De groep is bestaat uit een merkwaardige bezetting van drie contrabassen (Nathan Wouters, Lennart Heyndels, Laurens Smet, drie blaasinstrumenten (Niels Van Heertum, Filipe Nader, Viktor Perdieus), piano (Seppe Gebruers), gitaar (Ruben Machtelinckx), elektronica en percussie (Jakob Warmenbol).

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!