728x90 MM

MIXCLOUD MONDAY: Recyclart Summer 2012

De mixtape van deze week is van Bram Decock. Hij werkt sinds eind 2007 bij het Brusselse muziekpodium Recyclart als pers- en communicatieverantwoordelijke. Af en toe draait hij alleen of met anderen in het collectief Brussels Up! Decock heeft een grote liefde voor Afrikaanse muziek en de mixcloud van deze week bestaat dan ook helemaal uit Afrikaanse disconummers.

Decock: “Deze mixtape is een persoonlijke selectie van een heel pak Tsonga disconummers. Tsonga en Shangaan worden vaak door elkaar gebruikt ter aanduiding van een taal en een volk dat in het noorden van Zuid-Afrika, Zuid-Zimbabwe en Zuid-West Mozambique leeft. De bedoeling van deze mixtape is om de ontwikkeling te laten horen van het disco geluid vanaf de jaren 1980 tot aan de Shangaanse electroklank van componist en labelbaas Nozinja en soortgenoten van de laatste jaren.”

“Nozinja heeft het genre Tsonga gedigitaliseerd en ‘electro’ gemaakt door een halsbrekend tempo van 184 bpm. In deze mix is te horen dat het genre al bijna 30 jaar aan het rijpen is en met tientallen artiesten en honderden platen, een substantieel deel is gaan uitmaken van de hedendaagse Zuid-Afrikaanse muziekcultuur. Wikipedia vermeldt dat de moderne (xi)tsonga muziek zelfs al dateert van de jaren 1950 en via Mozambique verder in Zuid-Afrika is ontwikkeld.”

“De mix bestaat ook uit grote namen uit de jaren 1980 als Penny Penny, Peta Teanet, George Maluleke, Joe Shirimani en de muzikale familie Chauke. Om het lokale belang en de impact van deze figuren te illustreren: Thomas Chauke heeft meer dan dertig cd’s uitgebracht, misschien iets meer dan George Maluleke. Daarom draagt Chauke de eretitel ‘dr’. Ter info: één van de Shangaanhits vorig jaar was ‘Tiba Ben’ van Benny Mayengani (Best Male Artist 2011, Xitsonga Disco Awards). Ook hij wordt in de mix vertegenwoordigd.”

“Wat onder andere opvalt in dit overzicht is de gestage tempoversnelling door de jaren heen: van 118 naar 180 bpm en de digitalisering van het instrumentarium. Basgitaren worden vervangen door midi gestuurde basmarimba’s; echte drummers worden door drumcomputers vervangen, gitaren dialogeren met talrijke midi synthesizerklanken en verder leuken allerlei samples het geheel feestelijk op. Dat mondt uit in rijk georchestreerde, uit veel lagen bestaande en ultra-melodieuze dansmuziek met een onmiskenbaar opgewekte en vrolijke kant, mede dankzij de vaak aanstekelijke, polyfone stempartijen.”

“Ik heb de Tsonga-nummers gekregen van de Zuid-Afrikaanse Brit Chris Hodge, alias Ernie Goggins (de schrijversnaam voor zijn blog 27leggies.blogspot.be). Chris Hodge is een groot verzamelaar van Tsonga disco en Zuid-Afrikaanse muziek in ‘t algemeen. Ik ken hem niet persoonlijk, alleen via internet en door onze gemeenschappelijke interesse in die muziek hebben we nummers uitgewisseld.”

“Met deze mix willen wij van Recyclart het concert van Shangaan Electro op 3 augustus aanstaande bij ons onder de aandacht brengen. Het is een soort contextualisering van het geluid dat recentelijk in het Westen bekend is geworden en hier een zekere cultstatus heeft, maar dat voor velen nog altijd onbekend en vreemd in de oren klinkt.”

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!