728x90 MM

Mixcloud Monday: Arnold de Boer – The Ex

The
The Ex bestaat 33,3 jaar! Reden voor de Nederlandse – in het begin punk maar nu crossover – band voor een anniversary tour door Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk en België. Zanger en gitarist Arnold de Boer zit sinds 2009 bij de band en stelde de mixcloud van deze week samen. 

Waarom heb je voor deze nummers gekozen?
Omdat het de muziek is die ik graag hoor danwel het afgelopen jaar veel geluisterd heb. Er zitten recente tracks bij en liedjes van lang geleden. In mijn hoofd hoort het allemaal bij elkaar. Mats Gustafsson en Paal Nilssen-Love, twee muzikanten waarmee we met The Ex ook vaak spelen, namen jaren geleden samen de plaat “I ove it when you snore” op in een boekwinkel, hij klinkt sparky, catchy en dansbaar. Afgelopen weekend speelden we in Londen, drie dagen in Cafe Oto, onder andere samen met Trash Kit, een meiden band uit Londen, geweldig. African Head Charge is al oud en ik ontdekte het in 2004, 2005 toen vrienden me zeiden  “luister dat eens als je die grime en dubstep zo leuk vindt”. Xavier Charles en Oscar Jan Hoogland zijn twee muzikanten met wie ik allebei ook muziek maak. Ze deden een geweldig duo in de OCCII  – februari 2012, dus die staat er ook tussen. El-P is een held. Ooit was Cannibal Ox mijn favoriete band. Ik koop altijd de nieuwe platen van die gasten. King Ayisoba is een grote ster in Ghana, hij maakt geweldige liedjes met kologo en zang, sommige nummers neemt hij op met beats en bass synths, dan wordt het een super catchy form van hiplife. Ik ontdekte het toen ik in 2008 in Ghana was. Afgelopen juni heb ik (als ZEA) met hem door Europa getourd, dat was fantastisch. Het nummer wat we de afgelopen jaren het vaakst in The Ex bus hebben gedraaid komt van Youssef en Kamal en heet ‘Sorry Geert Wilders’, het stamt al uit 2005 maar het werkt nog steeds erg goed. We draaien het soms voorafgaand aan ons optreden. Space Siren is een band uit de bollenstreek, het zijn goede vrienden van me, Ineke en Corno zaten ooit in Seesaw en in Zoppo. Space Siren maakte dit jaar een hele mooie plaat. Smack Wizards komt uit de hyper actieve Glasgow scene waar via Winning Sperm Party en dat soort labels heel veel cassettes worden uitgebracht. De laatste plaat die ik kocht, afgelopen week, is die van Ringo Deathstarr en Mark Morse DJde laatst in de OCCII en het nummer van Peter Brotzmann en Hamid Drake viel me op, heel mooi. Frietboer is een Nederlandse beatbakker die in hoog tempo vette tracks rond strooit en afgelopen zomer zag ik Odd Future live in Paradiso. Dat was een chaotische stony show met een aantal geweldige momenten. Zerfu Demisie speelt de Begana, een tien snarige Ethiopische harp met een fantastisch geluid. Zerfu speelt de komende twee weken ook op ons Ex Anniversary festival. Delta blues is verslavend net als traditionele afrikaanse muziek uit alle hoeken van het continent, ik luister het heel veel. Het nummer van Bo Didley is de afsluiter en het klinkt fantastisch, super vet, zo wil iedere band toch klinken live en dat het publiek dan zo onderdeel is van de muziek, het optreden, de hele godvergeten avond en nacht.

The Ex is weer op tournee…
The Ex toert eigenlijk al sinds 1979 en sinds 2009 zit ik erbij. We toeren bijna constant. The Ex wordt over de hele wereld uitgenodigd, dat is geweldig, het levert grote avonturen op. Als je muziek gaat maken en een band begint, ga je automatisch ook op tour en eet je. Drink je, slaap je en stuur je eens een email. En of we nog iets bijzonders gaan doen? Nou let maar op; we zijn met ongeveer 35 muzikanten onderweg, inclusief een circus uit Ethiopië. De meest uiteenlopende muziek krijg je. Voor de rest mag men het zelf uitzoeken.

Mixcloud Monday: Arnold de Boer – The Ex by Gonzocircus on Mixcloud

Voor tourdata en meer informatie over The Ex, klik hier.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!