728x90 MM

Mixcloud Monday: Sophie Westhiners eindejaarslijstje 2012

micachu and the shapes never 2012 is officieel voorbij, dus tijd om terug te kijken. Wat waren de muzikale en culturele hoogtepunten? Gonzo (circus) laat het je de komende weken weten: in het blad met onze persoonlijke jaarlijstjes en op de site met mixtapes. Deze week: Sophie Westhiner.

“2012 was voor mij een jaar van verdieping in de elektronica. Vandaar ook dat mijn mixtape voornamelijk bestaat uit elektronische acts. Niet dat het voor mij een compleet nieuw genre is, integendeel. Ik luister bijvoorbeeld al jaren naar Burial. Zijn EP Kindred vind ik het beste wat hij tot nu toe heeft geproduceerd. Ik hou van die gitzwarte sfeer die hij neerzet. Die donkere en duistere sfeer is dan ook iets wat veel terugkomt in deze mixtape. Ook de Britse techno dj Andy Stott is daar goed in. Hij trad dit jaar tijdens Incubate op in de 013 en ik was meteen verkocht, ondanks dat zijn apparatuur niet meewerkte.”

“Als het over vernieuwende muziek gaat vind ik dat Micachu & The Shapes de kroon spannen. Hun muziek is zo wereldvreemd, zo buitenaards. Muziek die nergens naar terug te leiden is en waar geen enkele invloed in terug te horen is. Heel knap gedaan.”

“Maar ook oude helden lieten in 2012 van zich horen. Scott Walker is er daar een van. Zijn albums uit de jaren 1960 (Scott 1 tot en met 4) heb ik grijs gedraaid, maar ook zijn nieuwe werk vind ik erg indrukwekkend. Niet te vergelijken met het oude. Ook Scott Walker is zo’n muzikant die muziek weet te maken die nog nooit eerder gehoord is. Al is Bish Bosch – geïnspireerd op het drieluik Tuin Der Lusten van schilder Jeroen Bosch – wellicht wat te ontoegankelijk.”

“De tweede helft van de mixtape bestaat uit wat meer opgewekte muziek. Grimes, Flying Lotus, DFRNT en Scuba zijn allen wat minder beladen, maar ook die acts weten op een bepaalde manier iets nieuws met hun muziek te doen waardoor ze zich onderscheiden van de rest.”

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!