728x90 MM

Mind The Gap #82

1.
Mathon
Tschifera
cd: Via Mala (Everest Records)

Thomas Augustiny, Pete Leuenberger en Roger Stucki vormen Mathon, genoemd naar een dorpje in Zwitserland. Hun laatste album is een ode aan het door wandelaars zeer geliefde Via Mala-traject in het Zwitserse kanton Graubnden. Elk nummer kreeg de naam van een specifiek punt op het traject. Hun muziek is een ijle vorm van (met reverb en delay doorspekte) dubby ambient, af en toe verstoord door noisy uitbarstingen en dooraderd met mooie quasi-naeve samples van kinderstemmen, zoals te horen op Tschifera.

2.
Fabio Orsi/Mamuthones
A Whisper
cd: The First Born (A Silent Place)

The First Born is het met de juiste titel bedachte debuutalbum van Fabio Orsi (de ongekroonde koning van de Italiaanse experimentele noise) en Mamuthones (alias Alessio Gastaldello, de eertijdse helft van het eveneens Italiaanse Jennifer Gentle). Mamuthones legt een lekker simpele percussie- en keyboardbasis, waar Orsi een laag diepe, droney elektronica overheen drapeert, wat op A Whisper een mooi psychedelisch effect oplevert.

3.
Hildur Gunadttir
Erupting Light
cd: Without Sinking (Touch/Konkurrent)

De IJslandse Hildur Gunadttir leerde al als kind cello spelen, en legde zich later toe op compositieleer. Haar muzikale palmares is intussen indrukwekkend: muziek voor toneelstukken, dansvoorstellingen, films, samenwerkingen met Mm, Pansonic, Johann Johannsson, Nico Muhly, Ben Frost. Na haar aarzelende debuut in 2006, brengt ze nu op Touch het onweerstaanbare Without Sinking uit; een plaat vol verstilde en weemoedige parels, meticuleus opgebouwd rond zich langzaam ontplooiende cellopartijen, zoals Erupting Light laat horen.

4.
Ben Frost
Hbaksja
cd: By The Throat (Bedroom Community/N.E.W.S)

Na zijn verpletterende Theory Of Machines brengt Ben Frost, dit keer met de hulp van onder meer Nico Muhly, Lawrence English en Amiina, zijn tweede werkstuk op Bedroom Community uit. By The Throat is een intense brok muziek waarbij elektronica wordt gekoppeld aan donkere gitaren, veldopnames van dieren (huilende wolven, grommende honden) en akoestische instrumenten (piano, blazers, strijkers). Verbluffend is de finesse waarmee Frost zijn klankenpalet bespeelt en hoe hij verschillende geluidsbronnen tegenover elkaar uitspeelt, getuige het bloedstollende Hbaksja.

5.
Sister Iodine
You/Lacerate
cd: Flame Desastre (Editions Mego/A-Musik)

Flame Desastre is het vierde album van het Franse trio Sister Iodine. De band vervormt hierop gitaar en drum tot iets onherkenbaars, terwijl er wordt gesmeten met brokken distortion, geamputeerde riffs en verknipt lawaai, ondersteund door het in horten en stoten uitbraken van een lawaaierige brij aan cut-ups. Metal meets Musique Concrte. Ingenomen in de juiste dosering, is dit een zeer probaat middel tegen lamlendigheid, zoals You/Lacerate bewijst.

6.
Korperschwache + To Blacken The Pages
Abandoned Car At The White Cliffs Of Dover
cd: A Way Dark (Colony Records)

A Way Dark is het product van een vruchtbare samenwerking tussen een Amerikaan (Korperschwache) en een Ier (To Blacken The Pages), waarbij epische gitaardrones worden gelinkt met onder andere psychedelica en shoegazemetal in de lijn van Jesu. In de beste gevallen, zoals in Abandoned Car At The White Cliffs Of Dover leidt dat tot grootse resultaten, niet in het minst door het integreren van onderkoelde, naar achteren gemixte vocalen en metalige, naar voren gemixte drums.

7.
Sleepy Sun
Sleepy Son
cd: Embrace (ATP Recordings/Konkurrent)

Het broeierige debuut Embrace van het sextet Sleepy Sun uit San Fransisco haalt herinneringen boven aan onder meer (de vroege) Royal Trux, die eveneens een sleazy versie van rock n roll speelden. Bij Sleepy Sun zijn het met name wah-wah- en fuzzpedalen, dromerige zang (denk aan Hope Sandoval) en ritmesectie die in Sleepy Son zowel een ingetogen als een extravert geluid kunnen produceren.

8.
db
Mana
cd: een (The Early Works 2006/2007) (Lomechanik)

Het Nederlandse Lomechanik zweert onder veel meer nog steeds trouw aan het IDM, dat hoogtijden vierde rond 1992. Zowel Julien Mier als db zijn protagonisten pur sang. db laat op de verzamelaar The Early Works 2006/2007 een volwassen indruk na. Het meesterschap van landgenoot Kettel, een naam met enig gewicht, is de referentie bij uitstek, zo onderstreept Mana.

9.
Batida
Tribalismo Com Sacerdote
cd: Dance Mwangol (Difference Music/Bang!)

Het debuut Dance Mwangol van het Portugees-Angolese gezelschap Batida sluit helemaal aan bij de hype van de ghetto tech. Batida vertrekt van samples van de traditionele semba-muziek uit Luanda, verknipt die, voorziet ze van beats en raps met maatschappijkritische teksten. In het Portugees wel te verstaan en dus voor het merendeel van ons niet te begrijpen. Maar laat dat vooral het dansplezier dat met Tribalismo Com Sacerdote gegarandeerd is niet vergallen.

10.
The Dreams
Tropique du Cancer
split 7″ Scorpion Violente/The Dreams (Enfant Terrible)
Op een van de vele sublabels van het enerverende Nederlandse Enfant Terrible-label, verscheen een tijdje geleden de (inmiddels uitverkochte) split-single van Scorpion Violente en The Dreams. Laatstgenoemde band is afkomstig uit het Franse Metz en speelt op zijn bijdrage Tropique du Cancer energieke, haast furieuze, trashy synth-punk, met een stevige knipoog naar de jaren 1980.

11.
Beehatch
I Forgot To Mention
cd: Brood (Lens Records)
Beehatch is het project van Phil Western (Floatpoint, platEAU) en Mark Spybey (Zoviet*France, Dead Voices on Air, Reformed Faction), die eerder al als Download samenwerkten. Brood is hun tweede album waarop geheel in lijn met hun beider muzikale geschiedenis tribale invloeden, noise, elektronica, stemsamples en koperblazers werden verwerkt tot een coherent geheel. I Forgot To Mention neigt binnen dat geheel dan weer sterk naar IDM.

TRACK 13
12.
Dharma Bum
She Reverts The Sun
cd: Epilepsy Pocket ep (Eigen Beheer)
Op zijn internet-debuut Epilepsy Pocket ep zwerft Dharma Bum als een digitale bohmien doorheen een handvol stijlen. Van stotterende sample-punk over sferische loopjazz, tot een finale van oorverdovende krautrock het kan allemaal. Daar doorheen dwarrelen de ontheemde stemmen van een vergeten cultuur, van scheve eighties B-films tot de Antwerpse beatnik Jean-Marie Berckmans (RIP). She Reverts The Sun vormt het bezwerende centrum, een oase van bedrieglijke rust in het oog van de storm. Ergens volgend jaar ook op een podium in uw buurt.

Dit artikel verscheen eerder in Gonzo #82

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!