728x90 MM

Mind The Gap #76

1.
Stefan Goldmann
Radiant Grace
Cd: The Transitory State (Macro)

Stefan Goldmann staat momenteel in de voorhoede van de eigentijdse housescene. Met zijn brede muzikale achtergrond durft hij het aan om het genre nieuwe impulsen te geven vanuit de meest onverwachte hoeken. Zijn dubbele debuut The Transitory State / Voices Of The Dead combineert een verzameling van recent dansvloermateriaal met een collectie experimentele, elektro-akoestische tracks. Radiant Grace is een mooi voorbeeld uit deze eerste cd: een diep en beheerst dancenummer, gedomineerd door een sample van een snaarinstrument, dat intrinsiek een zinderend verloop kent.

2.
Johnson & Jonson
The Only Way
Cd: Johnson & Jonson (Tres Records/ Munich)

L.A.s underground wonderboy Blu wentelde zich met Exile op hun meesterwerk Below The Heavens uit 2007 in soul gedrenkte soundscapes. Ook met Mainframe – als Johnson & Jonson pakt hij de draad op bij soul en mengt hij deze met sterk op percussie en bas gestutte ruwe hiphoptracks. Het zelfgetitelde album kent veel korte nummers doordat het oorspronkelijk als mixtape was voorzien. The Only Way is met zijn prachtige vocale sample waar Blu gewoon doorheen rapt juist in zijn compactheid een prijsnummer.

3
Richard Jonas
Siekwens
Cd: Stekkerspel (Etherkreet)
Het nieuwe Nederlandse label Etherkreet richt zich op experimentele elektronica, elektro-akoestische composities en gemproviseerde muziek. En van de hierop gepresenteerde muzikanten, Richard Jonas, speelt graag met elektriciteit en (ver)knipt en plakt pulserende geluidjes en flarden van computerklanken. Dit resulteert in opmerkelijke tapecollages, zoals te horen op Siekwens een nummer dat door het gebruik van de stem van een kleine jongen vervreemdend werkt.

4.
Jet Black Crayon
8 Bad Years
Cd: In The Interim (Function 8/ Forte)
Tommy Guerrero was een skaterboy, begon een eigen kledinglijn en werkte als muzikant nog samen met onder andere het Quannum Project (maar ook met Blackalicious en DJ Shadow). In Jet Black Crayon heeft Guerrero een nieuwe uitlaatklep gevonden, samen met Monte Vallier en Gadget. Het album ‘In The Interim’ telt negen tracks, waarin melodie erg belangrijk is. In ‘8 Bad Years’ mengt hij gitaren, onrustige drum n bass en Aphex-achtige percussie.

5.
Kotra
Vilna Struktura
Cd: Reset (Kvitnu)
Kvitnu labelbaas Dmytro Fedorenko presenteert ons op Reset een verzameling live-opnames waarin ritmische experimenten centraal staan. Fedorenko is gitaargeschoold, al vermoeden we dat voor deze vlijt enkel glitch en andere opname(d)ef(f)ecten werden gebruikt. Dankzij het standvastig gebruik van loops en de strakke afwisseling tussen hoge/lage frequenties en korstige noiseklanken, ontstaat een mix tussen de minimale techno van Goem, de experimenten van Nerve Net Noise en de loopfanaten (NON, Netzach) uit de industrile onderwereld, zoals hij laat horen op Vilna Struktura.

6.
Sissy Spacek
Scorpion Whip
Cd: French Record (Dual Plover)
Dual plover is een platenlabel uit Australi dat sinds 1995 de ene na de andere opmerkelijke release uitbrengt. Muzikaal zijn ze niet onder n noemer te vangen. Het aanbod varieert van folk tot noise en van vaudeville tot elektronica. Sissy Spacek maakt een ongelooflijke bak noise, afgewisseld met wat rustiger, maar nog steeds zeer experimentele passages. French Record is hun vijfde album (veertien nummers, 38 minuten) waaraan werd meegewerkt door onder andere leden van Mika Miko, The Fucking Angels en Burning Star Core. Scorpion Whip brengt gitaarnoise in de overdrive.

7.
Skink
Part II
Cd: 5475 ep (MoMT)
De 5475 ep is het derde wapenfeit van Skink het alter ego van de uit het Engelse Newbury afkomstige elektronica artiest Paul Mulholland – na het zelfgetitelde debuut en een remixalbum. Op deze ep zoekt hij de meer experimentele hoeken van zijn muzikale universum, waarbij hij gebruik maakt van drone, folk en dark ambient. Voor Part II vormde de Last Post het uitgangspunt voor zijn kippenvelopwekkende nummer.

8.
Der Feuerkreiner
Unsere Zeit
Cd: Unsere Zeit (Neuropa Records)
Met de cd Unsere Zeit slaat het Italiaanse duo Der Feuerkreiner een brug tussen genres. Hoewel gemakshalve gecatalogiseerd als neofolk of martial folk, zorgt het gebruik van elektronische loops en experimentele onderlagen voor een eigen geluid. Unsere Zeit is gebaseerd op een boek met teksten van arbeiders die hun potische interpretatie geven in de gespannen periode tussen de twee Wereldoorlogen.

9.
Andrew Liles & Jean-Herve Peron
The Drummer Is On Valium
Cd: Fini! (Dirter Promotions)
Onder andere met zijn uitstekende Vortex Vault serie heeft Andrew Liles pijlsnel een plaats veroverd tussen onze favoriete geluidsarchitecten. Humor is een belangrijk element in zijn collages, al kan niet iedereen dit smaken. Een reeks verdoofde drumslagen met als titel The Drummer Is On Valium is eigenlijk helemaal niet zo grappig (zeker niet na enkele luisterbeurten), maar het blijft wel een zeer aantrekkelijke mix van het donkere van Liles en het lichtzinnige van Peron.

10.
Antenne
Ttreaa #7
Cd: #3 (Helmet Room Recordings)
Het Deense Antenne vergelijkt zichzelf met Portishead, maar dat lijkt vooral ingegeven door de gelijkenis van (de spaarzaam ingezette) stem van zangeres Marie-Louise Munck met die van Beth Gibbons. De beats zijn eveneens nogal spaarzaam gebruikt. Dat is een grote uitkomst, want Antennas kracht ligt vooral in de instrumentale nummers als Ttreaa #7, dat sterk op een gedragen trompet en dreigende symthesizerklanken leunt.

11.
Lull
The Sheet
Cd: Like A Slow River (Glacial Movements)
Met het uitstekende Scornalbum Stealth kondigde Mick Harris (ex-Napalm Death) vorig jaar met luide trom zijn terugkeer aan. Met Like A Slow River wordt nu ook Harris oude ambientproject LULL, dat teruggaat tot 1992, van onder het ijs gehaald. Het op arctische sfeer gente themalabel Glacial Movements van de Italiaan Alessandro Tedeschi (Netherworld) blijkt namelijk de perfecte habitat voor Harris donkere ambient. The Sheet is n van de vijf diepe, minimalistische en tergend traag voorbijglijdende drones die een desolate, ijskoude en mensonvriendelijke omgeving evoceren.

12.
pq

Jocelyn

cd: Your Perception of Red (Expanding Records)
‘Jocelyn’ is nieuw werk van de Brugse tadem Samir Bekaert en Maarten Vandewalle (zie interview GC#87). Bekaert en Vandewalle grossieren in fluisterzachte elektronicaparels die mooi kleuren bij de seizoenswissels. Het is dan ook geen toeval dat ze recent onderdak vonden bij het Expandinglabel en Audiobulb. Twee referenties binnen de wereld van de luisterelektronica. ‘Jocelyn’ is een uitgesponnen nummer en toont perfect aan dat elektronica anno 2008 nog steeds boeiend en avontuurlijk kan zijn.

13. Tape
Reperto
Cd: Luminarium (Hpna/ A-Musik)
Nieuw werk van het Zweedse Tape is goed nieuws. In de eerste plaats omdat Andreas Berthling, Johan Berthling en Tomas Hallosten drie uitstekende muzikanten zijn die zonder veel franjes altijd opnieuw erg mooi werk afleveren. Luminarium is net als zijn voorgangers een erg intutieve plaat geworden. Tape brengt een collectie van moderne, instrumentale folknummers die perfect in elkaar worden geweven. Mensen die het vroegere werk Opera, Milieu en Rideau – van de groep kennen, weten wat we bedoelen. Uitmuntend door zijn eenvoud en zijn grote charme, zoals Reperto onderstreept.

TRACK 13
14. Nena’s Polla
Discotheka
Cd: Nena’s Polla (eigen beheer)
Nenas Polla roept in ons melancholie op, eentje die is verbonden met de jaren 1980 en de vroege jaren 1990. Eenvoudige liefdevolle pop, met gitaar, bas, melodica, stemmen. De band ziet het zelf als volgt, in hun tagcloud: choice bailar Pyrogirl bidons POSSIBLE garage vuur rasta lov urban fuk rojo 32495495175 codigos patate yourself Sudada ADDICTION orgasm caliente pop way saloman stuff culos yeah SALITA allucinazioni corni Discoteka ego cattive disto sonrisas trip peavy NOISE vinyl Mancanza panther local super Nenas skunk fuse play maquinas ambiente sbagliata loud muziek AFDALING mondo wanted merci plezier cadeau doen kurt criatura ogen palla Genieten Boum erectie bliksem rabia openen paddestoel proximity vibes mano joie Polla bus rug concierto pipas kiff youpie proximity electronik explodeert sonic Zottegem puta padre S.D.F sex vuelo shetan sun tattoo cosmic sticker Martin mingapop.

Dit artikel verscheen eerder in Gonzo #76

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!