728x90 MM

MIND THE GAP #111

1. Schlammpeitziger
> Schneid Ein Stck Aus Der Zeit
What’s Fruit
(Pingipung)
Schlammpeitziger is het pseudoniem van de Keulse muzikant Jo Zimmermann. Zijn recente album Whats Fruit is meer dansvloergericht dan eerder werk, en wordt gedragen door lichte en trage beats. Zimmermann is begiftigd met absurde humor, die volledig tot zijn recht komt in het met een prachtige tekst gezegende Schneid Ein Stck Aus Der Zeit.

2. King Ayisoba
> Mbhee
Wicked Leaders
(Makkum Records)
De Ghanese minstreel King Ayisoba speelt raspende nummers over sociale en spirituele themas. Wicked Leader is zijn eerste album met volle Ghanese bandbezetting met muzikanten op de sinyaka (kalebas), guluku (drums) en Dagaabe xylofoon, bijgestaan door gastmuzikanten op de wiia fluit, trompet en klarinet. bhee, met olijke schapenzang en de warme melodieuze stem van Ayuune Sulley, is een van de uitschieters.

3. clipping.
> Work Work (Featuring Cocc Pistol Cree)
CLPPNG
(Sub Pop)
Het Amerikaanse clipping. bestaat uit rapper Daveed Diggs en producers Jonathan Snipes en William Hutson. Beide laatsten komen uit de noisescene amuseren zich kostelijk met de meest bizarre samples en gebroken beats. clipping. profileert zich als rapgroep, met referenties aan Notorious BIG. Snipes en Hutson tillen het album CLPPNG naar een hoger niveau: samples van gebroken bakstenen en platgedrukte blikjes worden (poly)ritmisch in elkaar gezet, zoals op Work Work.

4. The Bug Featuring Flowdan
> Fat Mac
Angels & Devils
(Ninja Tune)
The Bug, een van de vele aliassen van de naar Berlijn uitgeweken Brit Kevin Martin, legt op Angels & Devils twee kanten van zichzelf bloot: de eerste zes nummers zijn gedrenkt in atmosferische dub, terwijl de laatste zes agressief en niets ontziend het raakveld opzoeken tussen grime, dubstep en hiphop. Met kwaliteit als constante. Bovendien weet Martin zich op beide delen te vergezellen van gasten die een meerwaarde bieden, zoals oudgediende Flowdan op Fat Mac.

5. Yvette
> Absolutes
Process
(Tough Love)
Process is het debuut van het New Yorkse duo Yvette, dat uitgebreid aan het experimenteren gaat met het geluid van Wire, Swans en vroege Killing Joke. Noiserock met een vreemde draai dus, waarin alles verglijdt tot een militaristisch aandoend geheel, met mokerende drums en bassen, een staccato stem en orkanen van agressie. Helemaal uit hun dak gaat het duo op Absolutes, waar de gitaren gieren op tribale ritmes.

6. Bo Ningen
> Slider
III
(Stolen Recordings)
III is het derde album van het Japanse viertal Bo Ningen (bassist/zangeres Taigen Kawabe, gitaristen Yuki Tsujii en Kohhei Matsuda, en drummer Monchan Monna), dat momenteel in London resideert. Ze gaan nog net zo stevig uit de bol als in het begin, en kunnen jammen en freaken als volleerde leden van Acid Mothers Temple. Maar ook als ze wat gas terug nemen, zijn ze zeer de moeite waard, zoals Slider laat horen.

7. Fausto Maijstral
> Kensington, CA
S/t
(La Station Radar)
Fausto Maijstral is het in Berlijn residerende duo dat bestaat uit de Italiaanse Federica Rossella (ook bekend van het droneproject DuChamp) en Nieuwzeelander Will Gresson. Laatstgenoemde bracht al een aantal albums uit met field recordings, en maakt deel uit van de band Palatial. Op het instrumentale Kensingston, CA zijn de droney gitaar en synths lager gestemd voor een donkere sfeer.

8. Thought Broadcast
> Anchorite
Votive Zero
(Editions Mego)
Thought Broadcast is een mysterieus Amerikaans gezelschap dat met Votive Zero haar tweede album uitbrengt op Editions Mego. Hun noise/(post)punkachtergrond resulteert op Anchorite in gruizige en repetitieve beats en minimale, naar industrile noise neigende elektronica.

9. Moon Zero
> Nosema Ceranae
Loss
(Denovali)
De Brit Tim Garratt is Moon Zero; Loss zijn tweede ep vol dark ambient, vervlogen melodien, drones en grauwe noise. Garratt is bekend van zijn kerkopnames, met orgelloops en vrouwenstemmen die de echo van een koor zouden kunnen zijn. Nosema Ceranae is een sinistere orgeldrone die herinneringen oproept aan onder meer Charlemange Palestine.

10. Sololust vs Former Descent
> The Slide Puzzle Paradox
Post-Everything
(Enfant Terrible)
Enfant Terrible, het label van Martijn van Gessel, valt niet meer weg te denken uit het Nederlandse muzieklandschap dankzij prachtreleases van Distel, Milligram Retreat en Staatseinde. Op de verzamelaar Post-Everything dwalen we met Sololust vs Former Descent langs lo-fi industrial op het spannende The Slide Puzzle Paradox.

11. Find Hope In Darkness
> Last Breath (Demo)
Exclusive
Glenn Dick is een vijftienjarige Vlaming, die debuteert met het album Locked so Tightly in our Dreams. Hij combineert elektronica en postrock, wat resulteert in beklemmende soundscapes met de diepe hartslag van de nachtelijke stad, waar geluiden als geesten net onder het oppervlak voorbij drijven. Dick doneerde de demoversie van Last Breath als exclusief nummer.

12. Lawrence English
> The Liquid Casket
Wilderness Of Mirrors
(Room40)
Na een aantal samenwerkingen is Wilderness Of Mirrors het eerste echte nieuwe album sinds 2011 van Australir Lawrence English. Het is een mooi, groots geheel geworden. Draaikolken van suizende synths en drones, afgewisseld met verstilde passages waarop de storm naar de achtergrond wordt gedrongen. Meeslepend, soms overweldigend, soms dreigend, zoals te horen op The Liquid Casket.

******MIXCLOUD*******

De herfst is alweer in volle gang. Een seizoen dat we traditiegetrouw zijn begonnen met ht festival in Tilburg: Incubate. Ook dit jaar werd daarvoor een exclusieve mixtape samengesteld die ons alvast zenuwachtig maakte voor al het moois dat er in die derde week van september zou komen.
Een week later liet improvisatiekunstenaar Sam Shalabi ons horen waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. Het mooie BOZAR Electronic Arts Festival gaf ons alvast een voorproefje van de artiesten die we eind september konden aanschouwen in Brussel.
Maar er staat nog veel meer moois aan te komen. Zo zullen de programmeurs van PNEM SoundArt, het sympathiek DIY-festival in Uden, een mixtape maken vol artiesten die werken op het snijvlak van muziek, geluid en nieuwe media. Ook Le Guess Who? maakt dit jaar weer een online voorproefje van wat ons in Utrecht te wachten staat. Met namen als Swans, Einstrzende Neubauten en Lucrecia Dalt verheugen we ons daar nu al op.

Dit artikel verscheen eerder in Gonzo #124

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!