728x90 MM

Mind The Gap #109

1. Hunter Complex
Serious Glass (The No remix)
Hours (Narrominded)
De single Hours is afkomstig van het Hunter Complex-album Heat uit 2013, en kreeg twee extra remixen van andere nummers van dat album mee. Serious Glass is origineel een nogal lief synthesizerstuk, maar The No (pseudoniem van de Amsterdamse Tamara van der Laarse) verandert dat totaal. Het is nu een geheimzinnig nummer met dreunende synthbeats, waarbij de zang redelijk intact is gehouden, en die veel rauwer klinkt dan op het album.

2. Kassett
I Only Loved You Because You Listened To Hudson Mohawke
Exclusief
Kassett is de Vlaming Gavin Vanaelst, oprichter van het charmante DRLR (zeg drailleur) Records, een collectief van twaalf beatmakende zielsverwanten die Bandcamp als promotool gebruiken en af en toe hun muziek op cassette uitbrengen. Het geluid is lofi, de productieskills technisch haperend. I Only Loved You Because You Listened To Hudson Mohawke wordt gedragen door melancholische synths die in meerdere toonsoorten de brokkelige ritmes aanvullen.

3. Farben & James DIN A4
Heimkehr Der Vulgaren
Farben Presents James DIN A4 (Faitiche)
Voor zijn bewerkingen van nummers van collage-artiest James Din A4 (alias Dennis Busch) haalt de Duitse muzikant Jan Jelinek zijn alter ego Farben nog eens van onder het stof. Jelinek gaat flink aan de haal met het geluid van James Din A4, minisamples, gesyncopeerde fragmenten, pitch shifts, stutter, enzovoorts. Jelinek geeft het bonte bronmateriaal tevens richting mee en gebruikt de vierkwartsmaat niet zelden als geraamte, zoals in Heimkehr Der Vulgaren.

4. Hellvete
Good Ol Ritchie
Exclusief
Hellvete is n van de namen waaronder Vlaming Glen Steenkiste muziek maakt (verder nog: Funeral Folk en Sylvester Anfang II). Er waren eerder al cdrs en cassettes op onder meer Sloow Tapes en Audiobot. Op het exclusieve Good Ol Ritchie horen we een warme drone die wordt verrijkt met subtiele geluiden ergens achter in de mix.

5. Ōgon Batto
Jacht Op Allen
Ōgon Batto (Hare Akedod)
Het Antwerpse Hare Akedod is zowel label als elektro-akoestisch duo van Bent von Bent (Bent Van De Sompele) en David Edren. Ōgon Batto is het solodebuut van Bent von Bent waarop hij surft tussen deepspace anthems, drone en aan elektrische blues verwante gitaardroedels. Jacht Op Allen is met zijn combinatie van bongoritmes en etherische synths een uitstekende soundtrack voor een intergalactische veldslag.

6. Glowicka & Walentynowicz
Retina
Red Sun (Bolt Records)
Het pianospel van Malgorzata Walentynowicz en componiste/computermuziekdeskundige Kasia Glowicka gaan op het album Red Sun een sprankelende en avontuurlijke combinatie aan. De Poolse dames hadden afzonderlijk van elkaar al een degelijke internationale carrire opgebouwd, waarbij vooral Glowicka een stevige band met Nederland heeft gekregen. De vaak uitgebreide composities, zoals Retina, bouwen het samenwerkingsverband piano/computer uit tot een hallucinerende ervaring, die varieert van rustgevend tot dramatisch nerveus, van verstild tot hectisch timmerend.

7. House Of Cosy Cushions
Chant
Spell (Outcast Cats)
House Of Cosy Cushions is het project van de Ierse visueel kunstenaar Richard Bolhuis. Hij maakt installaties met filmloops, hypnotiserende geluidsinstallaties, schilderijen en muziek. Samen met Dominique Brackeva (trombone), Stephen Kiernan (drums), Saskia Meijs (viola, loops) en Bastian Teeuwen (zingende zaag) creert hij op Spell een heel bevreemdende wereld, zoals te horen op Chant, waar hij zelf gitaarloops, tapes, harmonium en zang voor zijn rekening neemt.

8. Marika Papagika
Galata Manes
The Further The Flame, The Worse It Burns Me (Greek Folk Music In New York
City 1919-1928) (Canary Records)
De Griekse zangeres Marika Papagika (1890-1943) was n van de vele honderdduizenden immigranten die in het begin van de 20ste eeuw Amerika binnenstroomden. Zij maakte in totaal 225 plaatopnamen en was n van de eerste artiesten bij wie de genreaanduiding rembetika op het label van de plaat verscheen. Ian Nagoski bracht op zijn label Canary Records een mooie verzameling van haar werk uit.

9. Lean Left
Gada Ale
Live At Area Sismica (Unsounds)
Terrie Ex en Andy Moor zijn de laatste jaren zelfs naar de normen van hun eigen arbeidsethos wel hl erg productief. Voor Ken Vandermark en Paal Nilssen Love geldt hetzelfde. Samen zijn ze, als Lean Left, met Live At Area Sismica alweer aan hun zesde plaat in vijf jaar toe.
Met zon bezetting is het niet verwonderlijk dat dit plaatje bij momenten behoorlijk knalt. Gada Ale is een onvervalste vuurbal, waarbij de vier in overdrive gaan alsof iemand hen net heeft ingefluisterd dat het de allerlaatste keer is dat ze muziek mogen maken.

10. Monno
Cheval Ouvert (Idiosyncratics)
Het Zwitserse kwartet Monno brengt na twee overtuigende albums op Conspiracy Records met Cheval Ouvert een flinke dosis eigenzinnigheid. Net als op Ghosts bestaat het instrumentarium uit bas, drums, elektronica (inclusief een Moog-synth) en een tenorsax die door een batterij gitaarversterkers wordt gejaagd. Avant-garde, freejazz en zelfs black metal brengen de cocktail ten slotte tot volle smaak. Cheval Ouvert III is log en loom, waarbij koude drums en dito elektronica alle aandacht naar zich toe trekken.

11. Serpentine Path
Treacherous Waters
Emanations (Relapse)
Het Amerikaanse Serpentine Path is in het doomgenre een soort supergroep. Met huidige en vroegere leden van Unearthly Trance en Electric Wizard, en met de speciaal voor dit album aangetrokken Winter-gitarist Stephen Flam knobbelde het kwintet op logge riffs gebouwde nummers uit. Hoewel ze weinig afwijken van de geijkte paden eigen aan het genre, zijn ze binnen die lijnen zeer sterk, zoals ook Treacherous Waters.

——Zijkant—-
Mixcloud Monday
Voor elke gelegenheid is wel een mixtape te bedenken. Zo ook voor het WK dat ook Gonzo (circus) de afgelopen weken in z’n greep hield. Wilfried Jans stelde een speciale WK-mixtape samen om ons in de voetbal- en Braziliaanse sferen te brengen.
Maar ook was er plek voor jong talent. In de Mega Mixcloud Monday stond De Nieuwe Vlaamse Slag centraal: vijf jonge Vlaamse muzikanten lieten hun inspiratiebronnen horen, waarbij alle muzikale hoeken voorbij kwamen.
Begin juni vond de eerste editie plaats van Eindhoven Psych Lab, een nieuw festival dat in het teken stond van psychedelische muziek, in de breedste zin van het woord. Gonzo (circus) stoomde je alvast klaar met een mixtape.
Wat ons de komende tijd nog te wachten staat? Een hele hoop. Nu de zomer is begonnen kunnen we weer genieten van vele festivals die wij natuurlijk voorzien van bijbehorende mixtapes, zoals van het Absolutely Free Festival in Genk, Haperende Mens in Antwerpen, en Freakscene’s Summer Bummer Festival in Antwerpen. (sw)

Dit artikel verscheen eerder in Gonzo #122

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!