728x90 MM

MERRY MIXES (6) Stijn Buyst

Voor Stijn Buyst mag het stilaan gedaan zijn met 2016. Het was een prachtig én verschrikkelijk jaar. Muzikaal was er echter weinig te klagen. 2017 kan maar beter zijn best doen.

Lijstjes: we hebben er een zeer dubbelzinnige verhouding mee. Je wéét dat je platen gaat vergeten, en je wéét dat de platen die je gaat vergeten de platen zijn die het meest een vermelding verdienen. Je weet ook dat je halverwege februari eindelijk dé plaat van 2016 gaat horen. En dat je sommige ‘groeiplaten’ niet voldoende draaibeurten hebt gegeven. Het is niet anders.

-Babyfather – ‘BBF’
-Carate Urio Orchestra – ‘Lover’
-Calhau – ‘U’
-Loren Connors – ‘Live in New York’
-Les Filles de Illighadad – ‘Les Filles de Illighadad’
-Hiele – ‘Ritmische Bezinning’ + ‘Saints’
-Daniel Higgs – ‘The Fools Sermon, part I’
-Norberto Lobo – ‘Muxama’
-Saint Francis Duo – ‘Los Bordes De Los Respuestas’
-Typhonian Highlife – ‘World Of Shells’

Een terzijde: meer nog dan andere jaren was het in 2016 schier onmogelijk om van longlist naar shortlist te gaan. U mag de bovenstaande Uiteindelijke Tien dan ook vergeten – het is de longlist die telt, want daarin staan alleen maar artiesten die excellente tot waanzinnig excellente platen hebben uitgebracht.
Net uit de boot gevallen, maar dus wel minstens even hard de moeite dan bovenstaande: Frederik Croene, Gnod, Nathan Bowles, Nate Wooley, Kunlun, Fat White Family, Glenn Jones, Linus + Økland / Van Heertum, ‎Jozef Van Wissem, Sun Kil Moon + Jesu, A Trio, The Dwarves of East Agouza, Hieroglyphic Being, Chelsea Wolfe, Mammifer, Milan W., Hantrax, Haino + O’Rourke + Ambarchi, Bitchin Bajas + Bonnie ‘Prince’ Billy, Book of Air – VVOLK, Steve Gunn, Ignatz, Fire Orchestra, Dans Dans, Razen, Bart De Paepe (twéé prima platen!).

Weer heel wat Belgen in de longlist. En dat is niet omdat we zonodig onze local scene willen ondersteunen, maar wel omdat er toevallig heel veel uitstekende muziek gemaakt is om ons heen. Van de Belgen in de longlist vormen Hiele, Milan Warmoeskerken en Hantrax eigenlijk een soort triumviraat van Antwerpse jongelingen die aan een mooi parcours bezig zijn. Het doet dan ook plezier te vernemen dat Warmoeskerken en Hiele Stadslimiet zullen overnemen, de mini-venue waar Dennis Tyfus en Vaast Colson de afgelopen jaren zoveel schone dingen gerealiseerd hebben in de absolute marge…

Tot twee keer toe interfereerde de échte wereld griezelig hard met ons muzikale fantasia. Een eerste keer toen we Fire! spraken in de AB, terwijl een paar honderd meter verder een stille wake verstoord werd door een mars van fascisto-hooligans, nota bene door de Brusselse politie daarnaartoe geëscorteerd. En toen moest nog blijken dat de prachtig-vreemde Zweedse die Brussel in die aanslagen is kwijtgeraakt, uit het geboortedorp van Gustafsson afkomstig was. Concertervaring van het jaar was zonder enige twijfel toen Steve Gunn, 75 Dollar Bill en Nathan Bowles op 9 november in Het Bos speelden. Ze hadden toen net een dag moeten leven met het besef dat een boosaardige clown die nacht de Amerikaanse presidentsverkiezingen had gewonnen (van een andere boosaardige clown, maar daar gaan we hier niet verder op in). Dat de spanning te snijden was, moeten we u niet vertellen. Maar van zodra ze begonnen te spelen, voelde je bij alle muzikanten de radeloze woede stilaan omslaan in combativiteit. En dat gaf alweer een heel klein beetje moed.

2016 zit er op. Ander en beter. Godverdomme.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!