728x90 MM

MERRY MIXES (6): De Geluidsarchitect

Vandaag maakt De Geluidsarchitect een selectie van “herrie in tijden van besparingen”. Voor fijnproevers, of wat dacht je.

 

1. Satire

15 jaar De Geluidsarchitect
15 jaar De Geluidsarchitect

In tijden van besparingen zijn er altijd enkele sectoren die de wetten van de markt met succes negeren en bloeien als nooit tevoren. Zo was 2014 een topjaar voor satire. Neem nu Jan-Pieter De Leugheneire (zijn echte naam doet niet ter zake: deze zoekterm werkt beter). Al jaren een vaste waarde bij het actualiteitsbespottende koldercollectief De Raaskalderij, maar dit jaar ging de man audiovisueel. Aan YouTube vertrouwde hij vijf filmpjes toe over burgerlijke ongehoorzaamheid, waarin, zoals dat hoort, de machthebbers, of wat daarvoor moet doorgaan, met hun regeldrift in de zeik worden gezet middels de beproefde techniek der naïeve vraagstelling en kinderlijk logische deductie.

2. Dure boxen
In tijden van besparingen helpt de muzieksector ons om de juiste keuzes te maken. Zo was de uitgebreide Spiderland-box van Slint zo grotesk duur dat hij uitverkocht was voor we ons spaargeld konden natellen. En dat was een goede zaak: wat zouden we ook met dat spuuglelijk en vormeloos T-shirt moeten doen?

3. Optredens
Als we met zijn allen alsmaar minder platen kopen, dan heeft de immer innovatieve muziekindustrie daar een oplossing voor: geef meer geld uit aan optredens! Om besparingsredenen lieten we de grote etablissementen grotendeels links liggen, en brachten we al eens een bezoekje aan de twintigjarige concertzaal Magasin 4. Betaalbaar bier, geen aanschuifbeleid (B) of rijpolitiek (NL), en, jawel, uitstekende optredens van Part Chimp (in feite gesplit, maar op vraag van Magasin 4 nog één keer te zien), His Electro Blue Voice en Pop. 1280. Eveneens memorabel: The Garden in Madame Moustache, Slint in Trix en We Stood Like Kings in Cinema Zed.

4. Festivals
Ook voor festivals wijst de besparingslogica de weg: hoe kleiner het festival, hoe meer waar voor je geld. Heerlijk chillen was het in de Oostendse hangar die het Scratch+Snuffest als locatie had uitgekozen, en Mugstar zorgde samen met een keure aan Belgische bands voor de perfecte soundtrack. Ook het tienjarige Dunk!festival verdient een pluim voor de nieuwe locatie en de eigenzinnige affiche. En dat je niet retro hoeft te zijn om een swingfest te organiseren, bewees het Denovali Swingfest in het Duitse Essen. Federico Albanese, James Holden en Demdike Stare overtroffen hun discografie met uitgepuurde live-versies, en de prestatie van Petrels doet ons reikhalzend uitkijken naar de volgende release.

5. Denovali Records
2014 was een mooi jaar voor neoklassieke muziek, en dé hofleverancier bij uitstek was Denovali Records. Federico Albanese en The Eye Of Time – de neoklassieke incarnatie van Marc Euvrie – in het voorjaar, Poppy Ackroyd en Carlos Cipa volgden in het najaar. En dan waren er nog de quatre-mains van Cipa met zijn vriendin Sophia Jani.

6. Platenzaken
De beste verdediging is de aanval, en dus investeerde het koppel achter Consouling Sounds onverschrokken in de Consouling Store, een platenwinkel in Gent. En als niemand vervelend doet, blijft ook de legendarische Giga Swing in Hasselt een rots in de branding.

7. De beeldenstormers van morgen
Welzeker valt er geen geld mee te verdienen, maar de beeldenstormers van morgen staan alweer klaar: The Glücks, Nordmann, The Guru Guru en Yawns, om er maar enkele te noemen. Groeiers met veelbelovende tracks op het wereldwijde web. MannGold de Cobre heeft een oudere samenstelling en zou al een gevestigde waarde moeten zijn, maar toch: de beeldenstormers van morgen, met uw welnemen.

The Big Ups
The Big Ups

8. Herrie
Gonzo (circus) signaleerde dit jaar Dub Thompson (GC #122 ) en Yvette (GC #124), dus ook wat betreft de noodzakelijke portie herrie zitten we weer voor even safe. En hadden we The Big Ups al vermeld? Bovendien bevestigden de ouwe rakkers van Hammerhead en Shellac.

9. Films
Uit besparingsoverwegingen worden we voortdurend richting dat enge, kleine schermpje geduwd, maar bioscoopfilms zijn natuurlijk gemaakt voor het Grote Scherm. Waarop zou je anders prachtcinema als The Grand Budapest Hotel bekijken, of , de vierde sterke film op rij van Andrey Zvyagintsev (The Return, The Banishment, Elena)?

10. Verjaardagen
2014 was – alvast in België – het jaar van de verjaardagen: 35 jaar AB, 25 jaar VK, 20 jaar Magasin 4, 20 jaar ToutPartout, 35 jaar Radio Scorpio en 15 jaar De Geluidsarchitect, dat is samen 150 jaar lawaai. Kortom: hoera!

De Geluidsarchitect schrijft en maakt radio.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!