728x90 MM

MERRY MIXES (13): Mark Rietveld

Mdou Moctar - Het Bos

Mark Rietveld luisterde ook in 2014 door de lens van zijn camera. Hij zag afgelopen jaar heel wat moois passeren in de muzikale achterkamertjes van Antwerpen.

Een van de weinige dingen waar ik graag geld aan uitgeef zijn muziek (in al zijn vormen, vinyl, cassette, mp3, cd) en boeken. Hier volgt een lijstje, van de interessantste releases die ik vond in 2014, in willekeurige volgorde:

Amen Dunes – Love
Dans Dans – III
Ignatz & De Stervende Honden – Teenage Boys
Dirty Beaches – Stateless
Af Ursin – De Overkant
Parkay Quarts – Content Nausea
Eagulls – S/t
Ogon Batto – 007/ Ogon Batto
Eric Thielemans – Sprang
Razen – Remote Hologram
(Re-issues:)
Craig Leon – Anthology Of Interplanetary Folk Music Vol. 1
Schnitzelbeat Volume 1 Exotica & Proto-Beat Unknowns From Austria 1957-1966
Robert Turman – Way Down
Orphan Fairytale – My Favorite Fairytale
Rowland S. Howard – Pop Crimes

Toma Gouband - Het Bos Antwerpen Ik vind het onwaarschijnlijk hoeveel plaatsen er in Antwerpen zijn waar je een interessant concert/performance kunt zien (buiten de reguliere zalen), zoals de Stadslimiet, de Tenace boot, de Audio Plant, het vervolg op Scheld’apen: Het Bos, de Factor 44 en ga maar door. Ook in bijvoorbeeld Brussel en Gent zijn steeds meer goede initiatieven, waar ik graag een treinreisje voor maak. Dit zijn enkele van de interessantste optredens die ik kon bijwonen/fotograferen:

Thurston Moore met Andy Moor & Benjamin Verdonck – Monty
Steve Gunn (met De Stervende Honden) – Trix
Lieven Moana Martens & Floris Vanhoof – Zuiderpershuis
Nate Young (als Regression), W.Ravengeer en Maan – Stadslimiet
TG Gondard – Audioplant
Strand – Huis 23 (Brussel)
Mittland Och Leo – Het Bos
Hantrax – Palazzo
Tape Cut Tape – De Studio
Hash Bamboo Shuffle – De Zwarte Panter
Toma Gouband met Kreng, Nico Roig en Joachim Badenhorst – Het Bos
Rudy Trouvé Band - Tenace boot Rudy Trouvé als orkestmeester van ”all star band” met: Jeroen Stevens, Sjoerd Bruil, Milan Warmoeskerken, Elko Blijweert, Mauro Pawlowski, Hannes d’Hoine, Aarich
Jespers, Frans Van Isacker en Buni Lenski – Tenace Boot

Het was ook een goed jaar voor de boeken. Dit jaar verscheen eindelijk het Kalender 09 boek van Benjamin Verdonck, een verslag van zijn soms surrealistische maffe mooie interventies in de stad. Ik had het geluk om op de goede tijd/plaats te zijn en eraan mee te mogen werken als fotograaf. Verder toog in naar Parijs waar ik mooie tentoonstellingen zag van Garry Winogrand (Jeu De Paume), William Egglestone (Fondation Cartier) en Katsushika Hokusai (Grand Palais), waar mooie catalogi bij verschenen. Ik las met terugwerkende kracht de oeuvres van Konstantin Paustovskij, Tommy Wieringa en herlas Bohumil Hrabal, een van mijn favoriete schrijvers. Ook Jan Arends was dit jaar terug in de belangstelling, het is precies 40 jaar geleden dat hij uit een raam sprong. Zijn verzameld werk is opnieuw uitgebracht.

Mark Rietveld is al meer dan 20 jaar met fotografie bezig, digitaal, maar ook nog analoog, uit liefde voor de korrel en het proces. Het zijn meer de subculturen die hem interesseren en hij probeert daarvan een beeld te schetsen in niet geënsceneerde foto’s. Het gaat hem vooral om de sfeer, fotografeert de concerten/performances, maar ook het publiek de ruimte en de omgeving.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!