728x90 MM

MERRY MIXES (1): Sophie Westhiner

Lijstjestijd is aangebroken, daarom licht elke medewerker zijn of haar 10 favoriete items van 2014 toe. We merken dat Gonzo (circus) een klein beetje meedoet met de rest van de wereld, maar verder volstrekt zijn eigen gang gaat. Vandaag: Sophie Westhiner.

Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra
Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra

1. Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra (concert: Incubate Festival, Tilburg)
Perfect was het. Zittend in het pluche van de Schouwburg een dronende klaagzang over je heen krijgen van zanger/gitarist Efrim Menuck en zijn violisten. Dit is de muziek die ík zou willen maken.

2. Einstürzende Neubauten (concert: Le Guess Who? Utrecht)
Blixa Bargeld is een held van mij. En zo stond hij voor me in Vredenburg, met z’n smerige voeten en z’n glitterpak, scheldend op de geluidsman. Een prachtige show waarbij Bargeld in het middelpunt stond en ons allen meezoog naar de WO1.

Einsturzende Neubauten
Einsturzende Neubauten

3. Flying Lotus – You’re Dead!
Nog een held. De perfecte mix van elektronica, hip-hop en jazz. Dat is altijd al zijn specialiteit geweest, maar op ‘You’re Dead!’ is het nog nooit zo goed tot uiting gekomen.

4. Scott Walker + Sun O))) – Soused
Een combinatie die eigenlijk heel logisch is. Alleen maakt Walker al platen die redelijk huiveringwekkend zijn, maar met Sun O))) erbij krijg ik hetzelfde onbestemde horrorgevoel als bij een film van Lars von Trier: eigenlijk durf ik niet verder te kijken (luisteren) maar toch moet het van mezelf. En achteraf ben ik daar blij om. En depressief door.

5. Swans (concert: Le Guess Who? Utrecht)
Van het album ‘To Be Kind’ spreekt alleen de eerste helft me (erg) aan. Tijdens het concert in Vredenburg was ik 2 uur lang gehypnotiseerd. Al eerder zag ik Michael Gira met z’n band op Best Kept Secret, maar in een zaal komt hij beter tot zijn recht. Spannend en intrigerend.

Flying Lotus
Flying Lotus

6. The War On Drugs – Lost in a Dream
De hipsterplaat in deze lijst. Beetje Bruce Springsteen, waar ik niets mee heb, een beetje Dire Straits, waar ik ook niets mee heb, dus waarom dan deze plaat? Blijkbaar als je die twee artiesten combineert, ontstaat er iets wat me wél aanspreekt.

7. Aphex Twin – Syro
Weer helemaal geflipt, en na twintig jaar nog steeds vernieuwend. Dat vind ik knap.

8. Warpaint – Warpaint
Ik hou helemaal niet van meisjesbands, maar de laatste tijd zijn er vrouwen die muziek maken die ik zelf ook zou willen maken. Vorig jaar de post-punk van Savages, dit jaar de dromerige popsongs van Warpaint.

9. Goat – Commune
Hysterisch, maar een erg fijn sixties-album. Ondanks de schreeuwerige chicks…

10. Belle & Sebastian (concert: Best Kept Secret, Hilvarenbeek)
Nooit geweten dat dit live zo’n goede band was. De timing was perfect: een warme zondagmiddag in juni. Het fijnste zomerconcert van dit jaar.

Sophie Westhiner schrijft sinds 2011 voor Gonzo (circus). Ze is verantwoordelijk voor de Mixcloud Monday, en schrijft daarnaast recensies over voornamelijk elektronica maar soms ook over postpunk en indie.

 

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!