728x90 MM

MEGA MIXCLOUD MONDAY – SPECIAL: De Nieuwe Vlaamse Slag

Het is een prille traditie, maar wel een goeie: in het voorjaar stellen we De Nieuwe Vlaamse slag voor. Een momentopname van eigenwijze muzikanten en kunstenaars die we de komende tijd graag meer aan het werk zouden willen zien, als wij het voor het zeggen zouden hebben.

Dit jaar kozen we voor geluidstovenaar-met-tapes Mathieu Serruys, jazzmuzikant Ruben Machtelinckx, het Gentse powerduo Onmens, filmmaker Hannes Verhoustraete en het veelzijdige label granvat. Allemaal vers uit Vlaanderen, klaar om de wereld te veroveren.

De eerste in het rijtje is Mathieu Serruys, Gentse muzikant en mede-oprichter van het label B.A.A.D.M., die gewapend met een arsenaal aan bandopnemers en een synth warme drones maakt. Vorig jaar verscheen zijn debuut, ‘on Germaine Dulac’.

Ruben Machtelinckx is componist en improvisator. Met zijn kwartet Machtelinckx/Jensson/Badenhorst/Wouters en zijn duo met Thomas Jillings, Linus, gooide hij hoge ogen door de warme, poëtische en verlaten sfeer die zijn instrumentale liedjes uitademen.

Ook al uit Oost-Vlaanderen komt Onmens, het duo Bert Minnaert en Kasper Van Esbroeck. Met ‘Misdracht’ baarden ze een knap debuut dat een hedendaagse mutatie is van New Beat én Front 242 én Neon Judgement.

Films in een medatief tempo met meanderende monologen, zo zou je de films van Hannes Verhoustraete kunnen omschrijven. Een intrigerende invulling van de essayfilm, bijvoorbeeld in zijn nieuwste dracht, ’28 Rue Brichaut’.

Tot slot is er granvat, een muzikaal platform en label waar uiteenlopende projecten onderdak vinden, van Pudding oO tot Book of Air, van Merope tot Hariprasad Charasia.

Allemaal stelden ze een mix samen met muziekjes en geluiden die hen inspireren.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!