728x90 MM

MEGA MIXCLOUD MONDAY – Special: De Nieuwe Vlaamse Slag

Vlaanderen is rijk, heel rijk aan vernieuwende muziek en kunst met een eigen identiteit en van hoge kwaliteit. Er is ruimte voor talent om zich te ontwikkelen en dat ook te tonen, van de grote steden tot de kleinste gemeenten. En het is ook nog eens een exportproduct en een prioriteit voor de minister van Buitenlands Beleid.

GC121_cover Vanuit het buitenland – en zeker vanuit Nederland – wordt immers met nauwelijks verborgen afgunst naar ons kleine stukje Noord-West Europa gekeken. Niet altijd terecht, want het kan altijd beter. Onbekend is zeker nog koeltjes bemind, en sant in eigen land is de ploeterende kunstenaar zelden.

Gonzo (circus) doet daar wat aan met De Nieuwe Vlaamse Slag 2014! Een momentopname van eigenwijze muzikanten en kunstenaars die we de komende tijd graag meer aan het werk zouden willen zien. Als wij het voor het zeggen zouden hebben…

Zoals ‘Yuri And The Frustration Of Our Ponies’ van de Vlaamse cineaste Liesbeth Marit. Een prachtige film zoals je die zelden ziet maar onmiskenbaar Vlaams. Over een paard, een bakker op een bromfiets en de liefde. En ze is ook bezig met een nieuwe film en nieuwe visuals bij een performance van Kaboom Karavan. Filmprogrammeurs, u weet wat u te doen staat!

Er wordt ook flink aan de weg getimmerd met synthesizers: Milan Warmoeskerken rijgt de groepjes aan elkaar (Flying Horseman, Condor Gruppe, Blackie And The Oohoos, Mittland Och Leo) en staat aan de vooravond van zijn grote doorbraak als C(rumar) Young of simpelweg als Milan W. Big in The Wire, maar ook Miaux – afkomstig uit Sarajevo – levert een bijdrage aan Antwerpen als creatieve stad: op het Ultra Eczema-label brengt ze binnenkort haar nieuwe album ‘Dive’ uit.

In het westen van het land – in Brugge – wordt door Marieke Hutsebout een nieuwe draai gegeven aan de begrippen ‘pop’ en ‘schoegaze’ met The Spectors. En in ‘het Gentse’ hangt er iets speciaals in de lucht: MAAN is vooral live een unieke belevenis (en geen social media voor de Simon en Tim, alleen muziek telt) terwijl Koenraad Ecker (Stray Dogs, Lumisokea) naar Berlijn trok om zijn duistere, internationaal geroemde meesterwerk, ‘Ill fares the land’ – hopelijk geen toekomstvoorspelling – te maken.

En welke muzikanten en bands raden Milan, Marieke, Koenraad, Simon en Marit aan? Je ontdekt het in deze mixtapes. Geniet van meer van het onbekende!

(ps: in nr. 119 kon je ook al lezen over kunstenaar Bart Van Dijck en muzikanten Gilles Helsen en Jeroen Uyttendaele.)

Dit artikel verscheen eerder in Gonzo #100

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!