728x90 MM

MIXCLOUD MONDAY: Luistertest Sonic Boom

Sonic Boom

Pete Kember is terug op de rails. Zo bracht Fire Records de Spacemen 3-albums ‘Sound Of Confusion’ en ‘The Perfect Prescription’ opnieuw uit, en was zijn optreden als Experimental Audio Research op het laatste Incubate-festival erg sterk.

Sonic Boom - Foto William vander Voort
Sonic Boom – Foto William vander Voort

Legendarische bands zoals Stereolab en Silver Apples vertoefden met hem in de studio. Hij snelde zowel Peaking Lights, Panda Bear als MGMT te hulp tijdens opnamesessies. Op ‘Various: A Tribute To Spacemen 3’ (Rocket Girl, 1998) staken onder andere Mogwai, Bardo Pond en Low hun bewondering voor de psychedelische dronerockband niet onder stoelen of banken. Ook in de muziek van Black Rebel Motor Cycle Club, Wooden Shjips en Moon Duo spookt griezelig duidelijk de geest van zijn voormalige groep rond. In de indiescene is Pete ’Sonic Boom’ Kember dus een grote mijnheer.
Verwonderlijk is dat niet; vanaf midden jaren 1980 tot begin jaren 1990 maakten Kember (gitaar, zang), Jason ‘J. Spaceman’ Pierce (gitaar, zang), Will Carruthers (bas) en Jonny Mattock (drum) namelijk vier uitstekende langspelers. Hun door blues en soul besmette, Velvet Underground-achtige psychedelische drugrock leverde de band al snel een cultstatus op. Een vete met genregenoten Loop kon niet uitblijven, maar het waren de egotripperij en het drugsmisbruik die in 1991 het doek lieten vallen voor het viertal.
De twee voormannen gingen elk hun eigen weg: Pierce richtte Spiritualized op en Kember – die twee jaar voordien al een soloalbum maakte – de groep Spectrum. Onder die naam bracht Kember tot de eeuwwisseling een reeks psych-rockalbums uit, waarna een radiostilte volgde van bijna tien jaar.
In 2008 werkte de muzikant-producer samen met de Amerikaanse pianist en muziekproducent Jim Dickinson en keerde zo terug met het schijfje ‘Indian Giver: Spectrum meets Cpt. Memphis’ om een jaar later de ep ‘War Sucks’ los te laten. Tijdens My Bloody Valentine’s reünietoernee in 2009 verzorgde Spectrum het voorprogramma, maar ook op eigen kracht – en met wisselend succes – toerden Kember en de zijnen door Europa en de Verenigde Staten.
Ondanks de behoorlijke discografie kon Kember zijn ei niet helemaal kwijt in dat project. Om die reden richtte hij ruim twintig jaar geleden het los-vaste collectief Experimental Audio Research (E.A.R.) op. Geholpen door onder anderen Kevin Shields, Eddie Prévost en Delia Derbyshire stouwde hij een aantal platen vol met op improvisatie geënte avant-gardistische ambient. Hun laatste gezamenlijke wapenfeit ‘Worn To A Shadow’ dateert alweer van 2005, daarna werd E.A.R. een soloproject.
Er zijn geruchten over een Spacemen 3-reünie, hoewel aanbiedingen van festivals als Coachella en All Tomorrows Parties al een paar keer resoluut door Pierce werden afgewimpeld. Het was Natty Brooker – drummer van het eerste uur en toentertijd terminaal kankerpatiënt – die voor een gedeeltelijke hereniging zorgde. Tijdens het voor hem georganiseerde benefietconcert ‘A Reunion Of Friends’ speelden Kember, Shields, Caruthers en Mattock een aantal oude klasbakken. Kember deed dat met E.A.R. nog eens dunnetjes over op het laatste Incubate-festival, waar hij ook de tijd vond om naar de volgende nummers te luisteren.

Lees de hele luistertest in Gonzo (circus) #118. Ondertussen kun je hieronder luisteren naar de nummers die aan bod komen in de luistertest.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!