728x90 MM

MIXCLOUD MONDAY: Seb Bassleers eindejaarslijstje 2013

Het jaar is weer voorbij! Tijd voor een overzicht van de beste muziek, concerten en andere culturele activiteiten van 2013. Verschillende medewerkers van Gonzo (circus) stelden een lijstje samen en maakten daarbij een mixtape. Deze keer: Seb Bassleer.

Seb schrijft sinds 2003 voor Gonzo (Circus) als eclectische kat met de bel en houdt zich de laatste jaren vooral bezig met moderne of vintage wereldmuziek, spirituele songwriter/folk en allerhande mooie rariteiten. Daarnaast runt hij het Rebel Up! Soundclash-collectief, organiseert concertjes/dansvonden, maakt folklorische veldopnames en sinds eind 2013 huis-tuin-keuken-distributeur van speciale platen.

Meredian Brothers - Desesperanza
Meredian Brothers – Desesperanza
 • Meridian Brothers – Desesperanza (Soundway Records)
  Dé psycho-tropische plaat van het jaar, waarbij deze Colombiaanse groep clichématige latinosferen geheel op zijn kop zetten in een experimenteel en bevreemdend geluid van moogs, synths, vervormde stemmen en gitaren.
 • Colleen – The Weighing Of The Heart (Second Language)
  Na een sabbatical van enige jaren is Colleen opnieuw terug, met een intieme plaat waarbij vooral de cello en haar stem centraal staan in een beladen geluid dat de luisteraar geen moment los laat.
 • Idassane Wallet Mohamed – Issawat (Sahel Sounds)
  Bevreemdende touareg-trancerites uit de zuidelijke Sahara van Algerije door deze vrouwelijke zangeres, puur en akoestisch met meervoudige stemmen en minimale percussie die de lucht doen zinderen.
 • Ignatz – Can I Go Home Now (Fonal Records)
  Rafelige lo-fi fingerpickblues-pracht die met lef tegen een ongepolijste Bob Dylan schuurt voor een tijdloze beleving van gruizige klanken en onbestemde zang. Dé outsider plaat van de Lage Landen.
 • Mammane Sani et son Orgue – La Musique Electronique du Niger (Sahel Sounds)
  Vintage synthesizerorgelmuziek van een tot nu toe onbekende componist uit het droge Niger met electronische doch traditionele volksmelodieën die de luisteraar in hypnose brengen.
 • Grand Kalle & l’African Jazz – Souvenirs From the Congo (Planet Ilunga)
  Reissue van het jaar, eindelijk alle Congolese klassiekers van wijlen Grand Kalle gedrukt op 180 gram vinyl, een must voor elke liefhebber van de rumba, Afrikaanse ritmes en glijdende gitaren.
 • Jean Mikili – Un Homme Blanc (Matamore/Humpty Dumpty Records)
  Nog meer Congolese rumba maar dan uit hedendaags Brussel, vermengd met een stevige portie indiepop voor een zeer prettige en zonnige luisterbeurt door ex-leden van Tom Sweetlove/Some Tweetlove.
 • Ed Askew – For The World (Tin Angel Records)
  Een hervonden muzikant die nu op 73-jarige leeftijd eindelijk de waardering krijgt die hij verdient en met deze sublieme integere plaat bewijst dat breekbare songwriter-jazzliedjes gezongen met oudere stem nog altijd kunnen glanzen in de herfst van het leven.
 • Bahru Kegne – In Memory Of Ethiopia’s Greatest Azmari (Terp Records)
  Meeslepende Ethiopische lo-fi vintage opnames van wijlen vrije geest Bahru Kegne op masinko-viool die met hypnotiserende zang en strijkvegen het leven bezong of bekritiseerde in een meer dan speciaal geluid.
 • A Hawk and a Hacksaw – You Have Already Gone to the Other World (Dupli-cation)
  Een duik in het universum van de Armeense regisseur Sergei Parajanov waarbij volksmuziek van de Karpaten met verve geherinterpreteerd wordt als een levende soundtrack.

2013 was in huize Seb een jaar van zeer goede oogst, vooral gevuld met veel folklorische en spirituele platen van dichtbij en ver met daarnaast een oneindige stroom aan experimentele dansmuziek uit niet-westerse hoeken. Eens weinig festivals gedaan dit jaar, maar wel veel goede concerten in kleine zalen of huiskamers beleefd (ondersteun uw lokale scene!) en het plezier bij het organiseren van eigen concert- of dansavondjes. Met eervolle vermeldingen voor Matana Roberts – Coin Coin Chapter 2 (Constellation), Mdou Moctar – Afelan (Sahel Sounds), Tal National – Kaani (Fat Cat Records), Super Onze de Gao – Session Pour Yehia Le Marabout (Two Speakers), Itasca – Proto (Sloow Tapes), Kink Gong – Voices (Discrepant), Lonnie Holley – Keeping A Record Of It (Dust-To-Digital), Los Chinches – Fongo (Movimientos), Yoshimi – Bottelaars en Beesten (YCR) en King Ayisoba – Modern Ghanaians (Makkum Records).

Mixtape deel 1: Folk/eclectisch

Mixtape deel 2: Global

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!