728x90 MM

MIXCLOUD MONDAY: Nico Kennes’ eindejaarslijstje 2013

Het jaar is weer voorbij! Tijd voor een overzicht van de beste muziek, concerten en andere culturele activiteiten van 2013. Verschillende medewerkers van Gonzo (circus) stelden een lijstje samen en maakten daarbij een mixtape. Deze keer: Nico Kennes.

Nico Kennes is zanger/drummer bij Mosquito en freelance muziekjournalist voor Gonzo (circus) en rekto:verso.

Kurt Vile - Wakin On A Pretty Daze
Kurt Vile – Wakin On A Pretty Daze
 1. de portables + tomàn – Ancienne Belgique (concert: AB Club, 25 januari 2013)
  Er is een reden waarom de portables al een kleine twintig jaar de onbetwiste officieuze helden van de Vlaamse underground zijn. Als geen ander weten ze te balanceren op de grens tussen halfgare humor en zelfrelativering enerzijds, en gewoonweg steengoede muziek maken anderzijds. Een hoop klassiekers, aangevuld met meer recente toppers als What Would Djenghis Do? uit ‘It’s Time to Leave this World Behind’ (2012), en dat geheel overgoten met de gebruikelijke grappen en grollen tussendoor: wat wil een mens nog meer? Een opener als tomàn misschien? Inderdaad. Top optreden!
 2. Kurt Vile – Waking On A Pretty Daze (lp: Matador, 9 april 2013
  Fans van het eerste uur kunnen ongetwijfeld beargumenteren waarom de laatste nieuwe van Kurt Vile niet tot zijn meesterwerken behoort. Wij weten alleen dat deze schijf de hele zomer lang in onze autoradio heeft gestoken, en zich daartoe de ideale soundtrack heeft getoond.
 3. Sebadoh – Botanique (concert: Orangerie, 18 oktober 2013)
  Sebadoh speelde in de loop der jaren heel wat shows in de Benelux, maar hun passage in Brussel enkele maanden geleden was toch echt wel een top drie-plaats waardig: het geluid was goed, het publiek was enthousiast en zowel de klassiekers van ‘Bakesale’ en ‘Harmacy’ als enkele nieuwe nummers passeerden de revue. Genieten dus.
 4. Shannon Wright – In Film Sound (lp: REVERB125 & Vicious Circle, 18 maart 2013)
  Ondertussen is het alweer vijftien jaar geleden dat Shannon Wright tekende bij het legendarische Touch and Go Records. Toch komt ze met haar laatste nieuwe wederom verrassend fris uit de hoek. Wright en haar band leveren het perfecte amalgaam tussen brute kracht (Noise Parade) en breekbare weemoed (Bleed).
 5. Low – Het Depot (concert: 13 november 2013)
  Wanneer een band met een cultstatus als die van Low ten tonele treedt, zijn de verwachtingen als vanouds hoog gespannen. En verwachtingen koesteren is gevaarlijk, gezien die zelden worden ingelost. Low slaagde daar in Leuven echter feilloos in. Ze brachten een gevarieerde set, waarin de vertrouwde melancholie werd afgewisseld met een goed getimed vleugje dissonantie. Het volledige concertverslag leest u in de recensie op de GC-website.
 6. Tangled Thoughts of Leaving – dunk!festival 2013 (concert: 30 maart 2013)
  Het jaarlijkse dunk!festival staat telkens garant voor een aantal fijne nieuwe ontdekkingen. Ook afgelopen jaar werd de Zottegemse metropool tijdens het Paasweekend getransformeerd tot het Walhalla van de Europese postrockscene. Een van de uitschieters deze editie waren de Australiërs van Tangled Thoughts of Leaving. Neem gerust het gedetailleerde festivalverslag van De Geluidsarchitect eens door en oordeel vooral zelf.
 7. Rien + Swingers – Magasin 4 (concert: 30 maart 2013)
  Kiezen is verliezen. Een avond waarop Russian Circles (die in 2012 trouwens een schitterende passage maakten in Magasin 4) en Chelsea Wolfe in de Gentse Vooruit staan en Mark Lanegan een akoestische set speelt in Flagey, terwijl in de charmante hangar tegenover Tour & Taxis veelbelovende postrock staat geprogrammeerd, maakt dat pijnlijk duidelijk. Geen moment spijt gehad, althans: Rien was meer dan overtuigend in een goedgevulde Magasin 4. Ook Swingers was de moeite waard.
 8. MIAVA – Gentse Feesten (concert: Kinky Star, 25 juli 2013)
  Het is niet vanzelfsprekend om een optreden van MIAVA (het voormalige Maria Isn’t A Virgin Anymore) mee te pikken buiten de West-Vlaamse provinciegrenzen, maar wellicht omdat Gent toch een beetje de officieuze hoofdstad van de West-Vlaanderen is, konden we ze dit jaar tijdens de Gentse Feesten aanschouwen in de Kinky Star. Strak optreden, ondanks dat het geluid niet helemaal optimaal was. Het was vooral uitkijken naar het ultieme kippenvelmoment aan het einde van de set (herbeleef het op YouTube rond minuut 01’12). Verder ook een speciale vermelding voor de sfeervolle huiskamerconcerten in de Biezekapel tijdens de Gentse Feesten: we konden niet iedereen in het lijstje opnemen.
 9. MAAN – Kraak Festival (concert: Netwerk, 02 maart 2013)
  Sowieso staat het Kraak Festival telkens garant voor een stevige brok experiment. Maar MAAN voegt daar op een of andere manier toch weer een extra dimensie aan toe. Het lijkt alsof de twee Gentse ingenieursstudenten zich weinig aan het hart laten komen, behalve hoe ze elke klank voor zichzelf interessant kunnen maken. En dat werkt.
 10. JBM – Incubate (concert: Sounds, 22 september 2013)
  Hekkensluiter in ons lijstje is de Canadees Jesse Marchant, beter bekend onder zijn alias JBM, die zich in platenzaak Sounds tijdens Incubate een rasechte verhalenverteller toonde. Daar kwam hij zijn nieuwe plaat ‘Stray Ashes’ voorstellen, en hij deed dat behoorlijk overtuigend. JBM speelt het soort muziek waarbij virtuositeit van ondergeschikt belang is aan de sfeer en de tekst. Wij kochten na afloop een gehandtekende plaat. En misschien moet u dat ook maar gewoon doen. En voor nu: slaap wel en tot volgend jaar.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!