728x90 MM

Mixtape: Leipzig ondergronds

Voor Gonzo (circus) #143 schreef Allart van der Woude een uitgebreide reportage over de bloeiende culturele scene in Leipzig. In deze mixtape maak je kennis met lokale muzikanten waarvan een aantal het ook buiten de stadsmuren al hebben gemaakt

Voor Gonzo (circus) #143 schreef Allart van der Woude een uitgebreide reportage over de culturele scene in Leipzig. Creatieve collectieven en individuen strijden er tegen de oprukkende gentrificatie. In deze mixtape maak je kennis met lokale muzikanten waarvan een aantal het ook buiten de stadsmuren al hebben gemaakt.

In de podcast komen meerdere kanten van Leipzig’s muziekscene aan bod, met twee namen uit de experimentele hoek die het begin vormen. Lorenz Lindner levert als Molto de opener ‘Dolmen’ van het musique-concrète album Versatile Service International op Olminira Records, het platenlabel van Kassem Mosse (waarmee hij het project Mix Mup doet). Hij wordt gevolgd door één van de projecten van Niklas Kraft, die samen met Jefferson Long een plaat uitbracht op het Leipziger DUR. Kraft maakt samen met Sven Michelson theatermuziek en brengt met zijn band (I T O E) jazz improvisatie uit; op DUR kiest hij echter voor het grijze gebied tussen ambient en techno, handgemaakt voor een hi-fi luistersessie. Stanley Schmidt is muziekproducent en mede-oprichter van het ambient label PH17, zowel als presentator bij Radio Corax uit Halle. Van zijn label volgen stukken door Ariadne en Leibniz, waarvan laatstgenoemde ook het club-georiënteerde ‘Strings on the Low’ bijdroeg. Tussendoor klinkt de jazz/rock improvisatie van Taucha, een aan de kunstacademie gelieerde band die binnenkort hun eerste studioalbum gaat uitbrengen. Afsluiter van het geheel is cmd q, een live techno act van het Leipziger label KANN.

Lees het artikel hier.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!