728x90 MM

Mixcloud Monday: Summer Bummer Festival 2018

Koen Vandenhoudt en Christel Kumpen van Sound in Motion zijn de samenstellers van het Summer Bummer Festival (25-26 augustus - De Studio, Antwerpen). Voor Mixcloud Monday stellen ze een selectie voor van wat de derde editie van dit avontuurlijke festival zou kunnen zijn.

Koen Vandenhoudt en Christel Kumpen van Sound in Motion zijn de samenstellers van het Summer Bummer Festival (25-26 augustus – De Studio, Antwerpen). Voor Mixcloud Monday stellen ze een selectie voor van wat de derde editie van dit avontuurlijke festival zou kunnen zijn.

Zou kunnen zijn, want een aantal gerenommeerde artiesten spelen tijdens het Summer Bummer Festival voor het eerst samen, moeten nog debuteren met platenwerk of ontmoeten elkaar slechts zeer sporadisch. Toch zijn er een aantal zekerheden. Zo’n zekerheden zelfs, dat ze de ontwikkeling van de muziek een serieuze duw in de juiste richting gaven of met alle macht proberen het begrip muziek een verrassende draai te geven. Maar niet gedraald, je wil horen en voelen waar Summer Bummer voor staat.

“…
Met Nommos schreef Craig Leon op John Fahey’s Takoma-label meteen geschiedenis. Luister naar dit rauwe, met analoge synths, primitieve elektronica en minimale beats doorspekte album en leg dan het door Leon geproduceerde werk van Suicide, Blondie en The Ramones nog eens op en je weet meteen wat wij bedoelen. Craig Leon sluit het Festival af op dag 1 en zal, samen met Cassell Web, de originele versie van Nommos live brengen. Deze mixtape kon dan ook niet anders dan openen met Donkeys Bearing Cups uit dat fabuleuze album.
The Man I love, oorspronkelijk van Gershwin, sluit bijna naadloos aan op de openingstrack van Craig Leon. Elektronica en saxofoon worden dan ook zodanig mooi samengebracht dat het bijna pijn doet. Deze tweede track komt uit As Serious As Your Life, een kanjer van een soloplaat van de iconische saxofonist, multi-instrumentalist Joe McPhee. Hij treedt aan op het Summer Bummer met Mette Rasmussen en Dennis Tyfus, waarover straks meer.
Eerst is het tijd voor Jason Pierce (Spiritualized, Spaceman 3) die – samen met ons – al de persaandacht voor zijn op stapel staande nieuwe release met Spiritualized even aan de kant schuift om zich volledig onder te dompelen in de groepssfeer van de collectieve improvisatie waar The Founder Effect (Coxon, Noble, Thomas, Wilkinson) zich als afsluiter van dag 2 zal wagen. De schitterende track die je hoort is van Spring Heel Jack, die andere band van John Coxon met naast Jason Pierce ook onder andere Evan Parker, Han Bennink, Matthew Shipp en John Edwards. Kwestie van je een beetje richting te geven.
Het pompend hammond orgel dat Crumbs War – track 3 van deze mixtape – op gang trekt, is van de hand van Giovanni Di Domenico. Jim O’Rourke, Akira Sakata, Manuel Mota, Keiji Haino, Chris Corsano, het zijn slechts enkele van de sparringpartners van deze in Brussel residerende Italiaanse pianist. Voor Summer Bummer en voor deze opzwepende track uit Family Drug van M(h)ysteria doet hij het met Laurens Smet op bas en Jakob Warmenbol op drum, een genadeloze Belgische ritmetandem die je op dag 1 van het Summer Bummer Festival losjes uit jouw zitje zal doen trillen.
Op zaterdag 26 augustus treden Dennis Tyfus (stem, tapes, objecten) en Mette Rasmussen (altsax) aan met Joe McPhee (saxen, trompet). Die dag presenteren Tyfus en Rasmussen ook Bazuingeschal, de eerste worp van hun duo Bazuinschal. Exclusief voor deze mixtape krijgt je een schitterend stukje uit die te verschijnen lp op Ultra Eczema. Track 4 van deze mixtape is een wereldpremière dus, net zoals het geplande trioconcert met Joe McPhee.
En nu we toch bezig zijn: Track 5 is ook een wereldpremière. Je hoort Dalgenlec, in een ruwe mix. Een nummer van Kreis, het trio van Stan Maris (accordeon), Benjamin Hermans (saxen, klarinet) en Kobe Boon (bas). De plaat waar dit nummer op zal verschijnen is voorzien voor eind 2018, begin 2019. Neem het nummer rustig in je op, kom daarna op 25 augustus naar Summer Bummer om je er van te overtuigen dat deze jonge snaken die subtiele muziek ook live kunnen trekken, en je weet wat je voor de kerst of nieuwjaar moet vragen.
Track zes is een oplawaai, een uppercut, een onweerstaanbare muzikale lap om de oren van het Oostenrijkse duo Didi Kern (drum) en Philipp Quehenberger (keyboards). Linz zo heet de plaat en de tracks heten Linz A en Linz B. Zo eenvoudig kan het zijn. Geen gedoe met deze jongens, recht op doel af . En dat doel is om de luisteraar te verzwelgen in een poel van muzikaal verderf/plezier (schrappen wat niet past).
Het verstilde openingsmoment op bas gevolgd door een hartverscheurende lament op sax van track 7 is van de hand van Rodrigo Amado (tenorsax), Goncalo Almeida (bas) en Marco Franco (drum). Wat dit Portugese trio hier op Shadow tentoonspreidt, is van een zeldzame klasse. En dat geldt meteen ook voor alle nummer op The Attic, een release uit 2017 van dit trio voor NoBusiness Records. Voor Summer Bummer zullen Amado en Almeida bijgestaan worden door de Amsterdamse drummer Onno Govaert (Cactus Truck, Polyband). Het is, en in onze ogen en oren volledig terecht, een van de meest geanticipeerde concerten van het Festival.
We kunnen Limpe Fuchs onmogelijk recht doen op deze mixtape. Toch spat op track 8, Dance uit Muusiccia, de motorische eenvoud uit de speakers. Limpe Fuchs treedt met haar zelfgebouwde percussie- en resonerende instrumenten aan met Gerard Herman in de prachtige Sint Joris Kerk op dag 1 van het festival. We laten bewust geen nummer horen uit de bestaande tape van dit duo. Een beetje mysterie is hier wel op zijn plaats, zo vinden wij. Neem vooral ook deel aan de workshop op 26 augustus met Limpe Fuchs en ontdek zelf hoe bijzonder het is om te luisteren en te werken met de innerlijke stem van instrumenten.
En motorische eenvoud is ook het handelsmerk van Philipp Quehenberg in solomodus. Op track 9, de laatste track van deze mixtape, hoor je Hind Sight, een track uit de zopas verschenen 12 inch Out / Gut / Hind Sight voor het Minimalsoul™-label. Ja, beste mensen, ook dit is improvisatie. Je kan er zelfs op dansen. Kom dat vooral doen op 25 augustus als Quehenberger dag 1 van het Summer Bummer Festival afsluit met een aanstekeliik rondje improv met beats.
Uiteraard is dit maar een greep uit het programma van Summer Bummer 2018, maar het geeft wel de ziel van het festival weer.
…”

Meer info is te vinden op soundinmotion.be.

Tracklist

  1. Craig Leon: Donkeys Bearing Cups uit Nommos – label: ReRVNG
  2. Joe McPhee: The Man I love (Gershwin) uit As Serious as your life – label: hatOLOGY
  3. Spring Heel Jack: Amassed uit AMaSSED – label: Thirsty Ear
  4. M(H)Ysteria: Crumbs War uit Family Drug – label: Jvtlandt
  5. Bazuinschal: Excerpt uit Bazuingeschal (lp op Ultra Eczema verschijnt op 26 augustus)
  6. Kreis: Dalgenlec (ruwe mix) (LP verschijnt eind 2018, begin 2019)
  7. Didi Kern – Philipp Quehenberger: Linz A (excerpt) uit Linz – label: Shameless Records
  8. Gonçalo Almeida, Rodrigo Amado, Marco Franco – The Attic – label: Shadow – NoBusiness Records
  9. Limpe Fuchs: Dance uit Muusiccia (Metal/Stones) – label: Streamline
  10. Philipp Quehenberger: Hind Sight uit 12” In Out / Gut / Hind Sight – label: Minimalsoul™

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!