728x90 MM

Het Beste van 2018: Jesse Burkunk

2018 zit er op. Onze medewerkers blikken terug op hun cultuurjaar. Vandaag is het de beurt aan Jesse Burkunk - liefhebber, verzamelaar, bedroom dj & producer en bestuurslid van Gonzo (circus). Hij blikt terug op de muziek die het jaar voor hem kleurde.

2018 zit er op. Onze medewerkers blikken terug op hun cultuurjaar. Vandaag is het de beurt aan Jesse Burkunk – liefhebber, verzamelaar, bedroom dj & producer en bestuurslid van Gonzo (circus). Hij blikt terug op de muziek die het jaar voor hem kleurde.

Het was een boeiend muzikaal jaar en daarom flink puzzelen met een lange lijst van uitstekende releases. Deze eindlijst van 10 albums zijn de albums die het meest onder de naald terecht kwamen. Uiteindelijk het belangrijkste criterium voor toekomstige classics.

 1. Skee Mask – Compro
  Compro is een schitterende ode aan de ambient en breakbeat van eind jaren 90. Tegelijk is het een fris en spannend album dat ondanks de stevige link met het verleden de lat hoog legt voor de toekomst. Een geweldig producer want ook zijn 12”s zijn steevast een hit.
 2. Yves Tumor – Safe in the Hands of Love
  De onnavolgbare Tumor kwam dit jaar met een imponerende en recalcitrante tweede langspeler waar de luisteraar heen en weer wordt geslingerd tussen hoekige breakbeats, apocalyptische soundscapes en avant-gardistische pop. Klinkt urgent en vat goed de zeitgeist van 2018.
 3. Sly & Robbie meet Nils Petter Molvaer – Nordub
  Het succes van dit album is de wonderlijk passende combinatie van Sly & Robbie’s bas en drum met het rokerige geluid van Molvaer’s trompet. De subtiele electronica van Vladislav Delay en de gemanipuleerde gitaar van Eivind Aarset zorgen voor spannende details die deze plaat voldoende te ontdekken geven.
 4. Kurt Vile – Bottle it In
  Er werd hier in huis weinig zoveel gedraaid als de laatste Kurt Vile. En hoewel deze misschien niet zijn beste is, met Bottle it In blijft Vile de koning van de laidback vibe die elke woonkamer verdient. Zijn gitaargeluid is weer prachtig geproduceerd en om in te verdwijnen.
 5. Francis Harris – Trivial Occupations
  Op dit elegante album komen ambient, hypnotische beats en jazz prachtig samen. Over het hele album heen is het geluid ingetogen, horen we gruizige voortstuwende ritmes en prachtige verstopte melodische vondsten. Laat dit jaar ontdekt, blijf ik nog vaak draaien.
 6. GAS – Rausch
  Grootmeester Voigt overtreft zichzelf weer na het prachtige Narkopop van vorig jaar. Ook op Rausch is elke track een unieke samensmelting van Duitse bombast en serene rust. Blij dat hij de draad weer heeft opgepikt, volgend jaar weer eentje graag.
 7. Vril – Anima Mundi
  In de techno is er geen tekort aan matige Basic Channel derivaten en goedkoop effectbejag. Deze release van Vril is een uitzondering met een indrukwekkende eigen sound en veel creativiteit. Anima Mundi is eentje om van start tot eind van te genieten. Niveau Porter Ricks.
 8. Sam Wilkes – WILKES
  Beheersing staat centraal op dit geweldige album van Sam Wilkes en consorten. Zo zit het album vol met uitzinnige blazers die toch moeiteleloos verweven met de lome Ninja Tune stijl breakbeats en repetieve ambient-scapes in de achtergrond. Perfect in balans, opvallend ontspannen.
 9. Lawrence – Illusion
  Met deze vijfde langspeler stapt Lawrence weer een trede hoger in zijn house universum. Zijn verfijnde geluid is hier net een tikje dissonanter en spannender dan de soms wat zoete voorgangers en klinkt als een warme, minder priegelige Ricardo Villalobos. Lawrence creeert met Illusion de ideale setting voor een relaxte zondagmiddag en de ideale opwarmer voor een lange nacht.
 10. Objekt – Cocoon Crush
  Geluidstovenaar en software geek TJ Hertz wordt vaak verweten dat zijn technische muziek aan emotionele lading mist. Dat mag zo zijn maar voor mij is Cocoon Crush als een achtbaanrit die je verdwaasd en met kippenvel op de armen achterlaat en direct opnieuw naar de kassa laat rennen.

 

Mijn mixtape voor Gonzo(circus) is een selectie van prachtige ambient en aanverwante tracks die ik in het afgelopen jaar ben tegengekomen. Veel luisterplezier en op naar weer een avontuurlijk muzikaal 2019!

 

Playlist

Intro (Field Recordings)
Hirotaka Shirotsubaki – In the Rain (A Seasons Past / Archives)
Michel Banabila, Cok van Vuuren – Serendipity (Imprints / Tapu Records)
Helm – After Dark (Sky H1 Remix) (World in Action Remixes / Alter)
Grand River – The Question Is (Pineapple / Spazio Disponibile)
Francis Harris – St. Catherine and the Calm (Trivial Occupations / Scissor and Thread)
Halftribe – For the Summer (For the Summer, Or Forever / Dronarivm)
Jon Hassell – Pastorale Vassant (Listening to Pictures (Pentimento Volume One) / Ndeya)
Lapalux – Below (ABOVE_BETWEEN_BELOW / Brainfeeder)
Dust Yard – Crepuscular (Escape / Lowless)
Monty Adkins – An Eden Within (A Year at Usher’s Hill / Eilean Rec.)
Leon Vynehall – Julia (Footnote IV) (Nothing is Still / Ninja Tune)
Terekke – 220+g (Improvisational Loops / Music From Memory)
Abul Mogard – Upon the Smallish Circulation (Above All Dreams / Ecstatic)
Pariah – Pith (Here From Where We Are / Houndstooth)
Khotin – Frog Fractions (New Tab / Self Released)
Albrecht La’Brooy – Escape Velocity (Escape Velocity / Voyage Recordings)
Vril – Infinitum Eternis Anime (Anima Mundi / Delsin)
Outro (Field Recordings)

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!