728x90 MM

MERRY MIXES (5): Niek Hilkmann

 

Nieuwjaar, maar de Gonzo (circus) medewerkers kijken nog even achterom. Vandaag: Niek Hilkmann stelt zijn top 10 van geluidsdragers van 2014 voor.

1. Floppy Diskette
De grote winnaar van 2014; een uitgebalanceerde mix van obscuriteit en kwaliteit. Dankzij een levendige scene met labels als Floppy Kick en Wrieuw Recordings is de floppy nu relevanter dan ooit!
floppykickrecords.blogspot.nl
wrieuwrecordings.bandcamp.com

2. Compact Audio Cassette
Ondanks de wel erg zwaar op de maag liggende nostalgiewaarde toch hoog in dit lijstje dankzij geweldige initiatieven als Singapore Sling. Niet alleen is de cassette goed geprijsd, maar ook erg toegankelijk.
www.singaporesling.grrrbzzz.com

3. CD-R
Ideaal voor snelle distributie en leuk vanwege de DIY verpakkingen met zelfgetekend artwork die je weleens voorbij ziet komen. Mist puur auditief echter een eigen smoel en finesse.

4. Vinyl
Gedaald in deze lijst wegens alsmaar hoger wordende prijzen en de enigszins ingebakken prestige die daarbij op de loer ligt. Een opkomende scene van DIY vinylsnijders zal voor leven in de brouwerij moeten zorgen.

5. MP3
Geen fysiek medium, in tegenstelling tot de meeste deelnemers in deze lijst. Echter, nu streaming de norm is, begint de MP3 aan retro-waarde te winnen en wordt het geluid bijna tastbaar. Lekker lo-fi bovendien.

6. Langspeelband
Deze grote broer van de compacte audiocassette is nog veel te vinden bij kringloopwinkels en in kraakpanden tijdens experimentele muziekavonden. Hij leent zich alleen niet zo goed voor verspreiding van hand tot hand.

7. Minidisc
Dit zwarte schaap in de stal is toe aan een herkansing, al was het maar om filantropische redenen. De Rotterdamse Wally McKey schijnt nog een minidisc-speler te gebruiken tijdens zijn live shows en noem ik dus maar hierbij.
www.youtube.com/results?search_query=wally+mckey+daydream

8. VHS
Binnen de muziekmarkt een aardige niche, maar dankzij nieuwe collagetechnieken lijkt het medium aan terrein te winnen bij de hedendaagse avant-garde. Grote verwachtingen voor 2015.

9. CD
Nog niet retro genoeg om nostalgie op te wekken, maar dat heeft zo zijn goede kanten. Het zal ongetwijfeld niet lang meer duren… Geniet er van nu het nog kan.

10. Cilinder
Een nog vrij onontgonnen markt met vele kansen. Pak snel je fonograaf uit de kelder en zie hoe hoog Edison’s uitvinding volgend jaar in de lijst zal staan!
www.youtube.com/watch?v=lZ28Jpf3J20

 

 

Niek Hilkmann is van alles geweest en hoopt nog veel meer te worden. Naast muzikant, media archeoloog, WORM organisator, GONZO recensent, vrijwillige vogelverzorger en naïef dichter is hij vooral een flink exces van de meta-moderne eenentwintigste eeuw. Altijd wat en dat is dat!

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!