Amsterdam

De Gonzoïst als Toerist

(c) http://www.flickr.com/photos/ardenswayoflife/
(c) www.flickr.com/photos/ardenswayoflife/

Eten en drinken

Aan eetgelegenheden geen gebrek, maar de kwaliteit-prijsverhouding is niet altijd even koosjer. OCCII, OT301 en Zaal100 bieden ook goedkope en zelfs best smakelijke volkskeuken aan. Check websites voor reservaties.

Cultuur

Sommige culturele plekken overleven al decennia hardnekkig het hiernaast geschetste proces. Even buiten Amsterdam diende ooit het dorp Ruigoord te verdwijnen voor containeroverslag. De containerhaven krijgt slechts zeer sporadisch bezoek, maar in het restantje Ruigoord worden geregeld nog interessante activiteiten georganiseerd.
De leukste plek in Amsterdam zelf is OCCII: immer trouw aan hun eigen missie bevat de agenda zowel uitverkochte Lightning Bolt-concerten als obscure avondjes. Collectieven als Rebel-Up!Soundclash en Hallo Gallo vullen de eigenzinnige programmatie uitstekend aan met respectievelijk ‘ruwe wereldmuziek’ en ‘experimentele muziek’ (denk Ignatz of Aids Wolf). Naast OCCII bevindt zich de pas geopende galerie Art’npublic, opgericht door twee idealistische kunsthistorici die zich richten op jong talent en experiment.
Vlakbij vind je OT301 dat zich de afgelopen jaren van een kraakcommunity in de oude filmacademie heeft ontwikkeld tot een dynamische plek voor concerten, film en relaxte feestjes. En slechts enkele honderden meters verder bevindt zich Smart Project Space: ooit begonnen als kraakinitiatief in een oud politiegebouw is het nu gehuisvest in het gerenoveerde Pathologisch-Anatomisch Laboratorium waarvan bijvoorbeeld de geheel in marmer uitgevoerde kapel is omgebouwd tot een intieme concertzaal. In de grote concertzaal vinden o.a. de SPS Intermission en DNK concerten plaats: voor liefhebbers van elektronica, performance en beeld niet te missen.
Meer in zuidwestelijke richting treffen we Streetlab Project Space, galerie Mijnheer de Wit en het Illuseum aan. Dat laatste is een onvergelijkbare plek: door de muurschilderingen (ook in de intieme kelder) waan je je in een hippie-commune, maar de aandacht voor counterculture is er onverminderd. Zaal 100 is dan weer het mekka van de vernieuwende free jazz-liefhebber en woeste feestjes (alles uit eigen ervaring). Filmliefhebbers kunnen terecht in het meest charmante filmhuis van Amsterdam: Cavia. De programmering en de temperatuur zijn er in gelijke mate onvoorspelbaar maar dat mag de pret niet drukken (en de prijzen net wel). Het levendige West biedt ten slotte nog twee plekken met een Berlijnse touch: De Nieuwe Anita voelt als een huiskamer waar geregeld filmvertoningen, concerten en feestjes plaatsvinden, terwijl Kulter een combinatie is van galerie, ontmoetingsplek en werkplaats, grotendeels met eigen middelen opgezet.
‘Noord Gestoord’ is nog steeds een gevleugelde uitdrukking, maar dat zal de komende jaren snel veranderen. Na de sluiting van het legendarische nachtcafé De Diepte hebben vele nachtbrakers hun toevlucht gezocht in de Sputnik-Bar (bij de plek waar voorheen Stubnitz lag) op het NSDM-terrein. Daar vind je ook theater en clublocatie ITW, Noorderlicht en De Garage (voor underground techno) En een potentiële vrijhaven voor noord is Tolhuistuin in de voormalige, zeer bijzondere Shellkantine en –tuin.
Ook in het oosten van Amsterdam begint het de laatste jaren te broeien. Splinternieuw is Delicatessen: een galerie, een winkeltje én plek voor concerten en kleine filmavondjes. Dance- en dubstepliefhebbers haasten zich dan weer naar Trouw (waar je trouwens op woensdag ook terecht kunt voor een goed gesprek) en het nabijgelegen en commerciëlere Volkskrantgebouw voor Canvas. In datzelfde gebouw is de dependance van het Enschedese Planetart gevestigd oftewel ‘Underground Alternative Shock Trash Noise Art’. Ten slotte is er ook nog P/////akt – Platform voor Beeldende Kunst.
Naast al deze ‘vrijhavens’ vind je in het centrum van Amsterdam nog enkele instellingen die een uitstekende reputatie hebben opgebouwd in vernieuwende muziek en kunst en daarbij ook de link leggen met discussie en presentaties. De Balie – gelegen nabij het Leidseplein – biedt discussies, film, theater, nieuwe media en thema-avonden. Vlakbij vind je de Mediaroom: een initiatief van de Melkweg, die vooral bekend is als concertzaal, maar dus ook vaak verrassende mediakunst en daarnaast film (vooral anime en muziekfilm) en fotografie toont. Paradiso biedt natuurlijk ook elke dag weer vers vermaak en voor Vlamingen die heimwee hebben is er nog het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond. En er is nog veel meer… daarover berichten we regelmatig in Gonzo (circus).

Shoppen

Amsterdam is de laatste jaren een aantal iconen kwijtgeraakt zoals Boudisque en Get Records, maar vooral de vinylliefhebber komt nog flink aan zijn trekken bij het huis van vertrouwen Distortion (Westermarkt) en bij het meer recent geopende en intussen ook uit z’n voegen barstende Record Friend (Nieuwmarkt). Bijzonder en net geopend is de gallerie-annex-shop Sugar And Spice (Gasthuismolensteeg): vinyljunkies (van world tot indie, soul, Americana, alt.country, blues, punk en garage/sixties) worden er ook verleid met dvd’s, een mooie selectie importboeken over skate en streetart en kunst. De winkel biedt ook een uitgebreide mailorder aan. De buren zijn Wax Records, waar je net als bij Rush Hour terecht kunt voor dance en aanverwanten. Voor liefhebbers van Americana, indie en aanverwanten ligt op een boogscheut ook Velvet dat garant staat voor urenlang snuffelplezier. Ten slotte: in Fort van Sjako (Centrum) koop je niet alleen Gonzo (circus), maar ook andere tijdschriften, moeilijk te vinden publicaties, tapes en veel meer.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!