Geluid

Anton Mobin

AKP

Artiest:Anton Mobin
Titel: Kris Limbach & Pierce Warnecke
Label:AKP
Distributeur:Emitter Mikro/Middle Eight Recordings

emittermicro.com

De opnamen voor het album ‘AKP’ hebben Anton Mobin, Kris Limbach en Pierce Warnecke al in 2012 gemaakt. Zoals ze zelf vertellen: op een dag schoven ze in de Berlijnse studio van Limbach en Warnecke drie tafels tot een driehoek, zodat ieder kon zien en horen wat de andere twee deden.

Ze vulden de tafels met laptops, zelfgebouwde geluidsobjecten, cassettespelers, speelgoed en dergelijke, om vervolgens een improvisatie te starten. Bij het terugluisteren concludeerde het drietal dat er goede momenten waren, maar dat het geheel hun niet overtuigde. De opnamen verdwenen op de plank.

Totdat het driemanschap jaren later besloot het materiaal alsnog ter hand te nemen, in drie stukken te verdelen en elk een deel om te werken tot composities. Het resultaat: vijf nummers, die een overtuigende eenheid blijken te vormen. De eerste twee zijn van Limbach, dan volgen twee nummers van Mobin en met de langste compositie hecht Warnecke het album af.

De aanpak door drie individuen lijkt ook in drie verschillende stijlen te hebben geresulteerd, wat niet verrassend is. Toch is het evenmin overduidelijk.

De composities van Limbach kenmerken zich door zware elektronische tonen en golven, geruis en geritsel, en een veelheid aan kleine, abrupte klankjes, maar blijven relatief ‘kalm’.

Mobin zet wat steviger in met een dichte en gruizige dreun, vibrerende tonen en andere drones, gepaard aan losse ritselende en krakende geluiden.

Bij Warnecke worden de noisy flarden intenser. Zijn collage-achtige stuk kent ook een rustiger passage, met onder meer (vervormde en gefragmenteerde) stemmen.

Hoe de drie het ook voor elkaar hebben gekregen: de stukken vertonen een duidelijke ontwikkeling, grofweg van ‘kalme chaos’ naar noise in flarden en scherven. Steeds terugkerende elementen en structuren dragen bij aan de eenheid. Heel goed dat het gelegenheidstrio alsnog met het materiaal aan de slag ging.

Reacties