TIP: Een avontuurlijke muzikale kerst

Oscar Smit gidst je door het woud van kerstklanken op weg naar een avontuurlijke muzikale kerst. En hij doet er nog een mixtape bovenop. Veel plezier!

Net als foute kersttruien lijkt kerstmuziek ook een opmars te maken deze tijd. Veel artiesten nemen een kerstplaat op en heel wat, al dan niet gedrukte, media besteden er aandacht aan. Die vergeten echter dat er ook avontuurlijke ‘holiday’ muziek gemaakt wordt die zeer de moeite waard is om tijdens de kersperiode te beluisteren. Gonzo (Circus) gidst je door het woud van kerstklanken.

Meest vreemde album van dit jaar komt van Tom Dyer uit Seattle. Hij is een soort outsidermuzikant die al sinds 1983 kerstnummers opneemt. Vijftien daarvan zijn verzameld op de cd ‘Xmas- 30 Years In The Making’. Deze opent met een song waarin een paar koren tegen elkaar in “Ho Ho Ho” zingen. Het volgende nummer klinkt als de Velvet Undergound en heet dan ook ‘No Lou This Xmas’. In ‘Christmas Time For Sailors’ lijkt Tom Waits mee te zingen en ‘Peace’ is een gitaar instrumental vol kerstbellen. Op dit album vindt je alleen originele tracks, op ‘Angels We Have Heard On High’ na, een song uit 1983 met prettig analoog orgeltje. Geven de traditionelere songs je meer houvast, probeer dan eens ‘Psych-Out Christmas’. Je moet dan wel bestand zijn tegen een muur van psychedelica. Sleepy Sun doet een gejaagde gitaarversie van de gospel ‘What Child Is This?’. Son Of Hippes verandert de Zombies klassieker ‘Time Of The Season’ in een psychedelische kerstmaalstroom. ‘Little Drummer Boy’ wordt in de ogen van The Movements een nachtmerrie met veel geestverruimende effecten. De Fuzztones tenslotte, doen de garageklassieker ‘Santa Claus’ nog ouder klinken dan het origineel van The Sonics! Oh ja en Iggy Pop doet een bijna onherkenbare ‘White Christmas’. De Flaming Lips zijn ook altijd te vinden voor een potje psychedelische muziek plus dat ze iets met Kerstmis hebben, in ieder geval hun voorman Wayne Coyne. Onder de naam Imagene Peise gaven ze in 2007 een zeer gelimiteerde cd uit getiteld ‘Atlas Eets Christmas’. Dit album is beperkt verkrijgbaar op , rood, vinyl. De muziek is alleen instrumentaal. Het is één lange soundscape van piano met nauwelijks hoorbare psychedelische electronica met af en toe een bekende christmassong. Heel apart! Dat geldt ook voor ‘All The Way My Saviour Leads Me’. Het is geen kerstalbum in zin van kerstbellen of sneeuwpret. Singer songwriter David Ahlén speelt op een minimale manier oude traditionele Zweedse hymnen. De sfeer is een beetje die van David Eugene Edwards (16 Horsepower). Serieuze muziek om stil van te worden en tot rust te komen!

Download kerst

Veel singer songwriters staan er ook op de download-only compilatie ‘Ho! Ho! Ho! Canada VI’,met muziek van Canadese artiesten. Niet alle nummers gaan per se over Christmas meer zeker over de wintertijd. Zoals het leuke akoestische ‘In The Snow’ van de zangeres Kashka waarin duidelijk kerstbelletjes te horen zijn. Net als in het sixties klinkende‘Santa Knows (I’ve Been Bad)’ van Kim Gray. Mijn favoriet is ‘Snow’s Victory’ van Fresh Snow met een soort jaren 1980 basje en fuzzy electronics uit de jaren 1990. Het Amerikaanse label Silber Records brengt maar liefst zeven digitale releases uit. Drone en weird zijn twee termen die op hun muziek van toepassing zijn. Kerstsfeer is echter vaak ver te zoeken bij deze uitgaven. De twaalf tracks van Ronja’s Christmas Witch heten allemaal ‘Dream Of Christmas’ en zijn stuk voor stuk langere of kortere donkere gitaardrones zonder een kerstbel in de omtrek. De groep Yellow6 heeft de muziek op hun ‘Mery6mas2014’ album titels gegeven als ‘October Drone’of ‘Drone 2’. Stuk  voor stuk rustige en sfeervolle instrumentals, die ook buiten de kerstdagen zeer genietbaar zijn. De meest christmassy klinkende Silber Records download is ‘Little Droner Boy’ van Firetail, een zestien minuten durend gitaar epos met tussen de drone en ambient geluiden veel kerstbelletjes plus af en toe vaag gezang.

Nederland

Het Nederlandse kerstlabel Snowflake Records brengt dit jaar twee wit gekleurde singletjes uit. De Engelse zangeres Hannah Peel werkt op ‘Find Peace’ samen met elektronicus Benge. Dat resulteert in een fijne song die echter niet direct kerst achtig klinkt. Dat doet wel ‘I Believe In Father Christmas’, gespeeld op speeldoos en elektronica. Ooit stond dit nummer op het repertoire van Emerson Lake & Palmer. Nog niet zo oud is de Pretenders song ‘2000 Miles’. Nancy Wallace maakt er een fraaie akoestische folksong van met op de ander kant van de single ‘het eveneens folky‘January’. Puur Nederlands is How To Thow A Christmas Party, een veelkoppige combinatie van koor en band. Na een jaartje rust zijn ze terug met ‘Intergalactic Welcome’, een minialbum vol swingende en warme originele kerstliedjes.

Indie Kerst

In Engeland bestaat een ware traditie van kerstmuziek. Veel bands nemen ergens in hun carrière wel een kerstsong op. Dit jaar heeft het meisjesduo Smoke Fairies met ‘Wild Winter’ niet zozeer een kerstalbum maar een decemberplaat gemaakt. Er zijn geen belletjes op te horen maar veel songs gaan over Kerstmis zoals de langzame en fuzzy opener ‘Christmas Without A Kiss’ of het catchy ‘Bad Or Good’. Op ‘Hey Santa Claus!’ spatten de kerstbelletjes van het vinyl af. The Delta Bell klinken als een perfecte sixties girlgroup. Ze zijn één van de vier bands op de 10 inch plaat ‘Random Act Of Vinyl Xmas EP’. Hierop ook een melancholieke song van Palm Springs (met lid van Felt) en het Britpop klinkend ‘Christmas Eve’ van Beat Hotel  (met June Brides connectie). Echte en wat oudere indiepop kerstsongs zijn te vinden op twee compilaties. Op de dubbel cd ‘An Alternative Christmas’ staan bands als Snow Patrol, Travis, Belle & Sebastian, The Futureheads, The Fall maar ook Low en Sufjan Stevens. Op ‘The Gift That Keeps Givings’ staat een gevarieerder aanbod, met namen als Super Furry Animals, Cat Food, SBTRKT, Pixies en RJD2. De Engelse band Saint Etienne heeft ook ooit een kerstalbum gemaakt. Dit keer zorgden ze voor de samenstelling van ‘Songs For A London Winter’. Ze kozen voor in Londen opgenomen songs uit de jaren 1950 en 1960. Kortom oude maar zeer sfeervolle liedjes van artiesten als Adam Faith, Nina and Frederik, Russ Conway.

Erg indie en altijd de moeite waard is de jaarlijkse kerstsong van The Killers. Ieder jaar komen ze half december met een uiterst origineel nummer met idem video. Dit jaar gaat het om ‘Joel, The Lump Of Coal’

In de bijbehorende humoristische video speelt de band in ontzettend foute kersttruien, waardoor ze voor mij de toon voor Kerstmis 2014 perfect gezet hebben!

Discografie

  • Tom Dyer- Xmas- 30 Years In The Making (CD/ Green Monkey Records)
  • Various- Psych-Out Christmas (CD/Cleopatra Records)
  • Imagene Peise (Flaming Lips)- Atlas Eets Christmas (LP/Warner)
  • David Ahlén- All The Way My Saviour Leads Me (CD/ Volkoren)
  • Various- Random Acts Of Vinyl Xmas EP (10 inch/ RAOV)
  • Hannah Peel- Find Peace (7 inch/ Snowflakes)
  • Nancy Wallace- January (7 inch/ Snowflakes)
  • Smoke Fairies- Wild Winter (CD/ Full Time Hobby)
  • How To Thow A Christmas Party- Intergallactic Welcome (CD/ Eigen Beheer)
  • Various- Saint Etienne: Songs For A London Winter (CD/ Cherry Red)
  • Various- The Gift That Keeps Giving (CD/Crimson)
  • Various- An Alternative Christmas (2xCD/ Crimson)

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!