Zinderende afscheidsavond in STEIM


Summer Party is misschien een vreemde naam voor een feest in het doorgaans serieuze instituut STEIM, maar desondanks is het stampvol en heerste er bij tijd en wijle een uitgelaten feestelijk stemming.

Er zijn een paar redenen om het jaarlijkse eindfeest te vieren. Ten eerste is dit de afscheidsparty van Takuro Mizuta Lippit. Als creatief directeur heeft hij vijf jaar lang voor een aantal verrassende concerten en evenementen gezorgd. Tevens is hij er medeverantwoordelijk voor dat STEIM een redelijk hippe place-to-be is geworden waar (jonge) mensen met liefde voor elektronica en experiment terechtkunnen. Zoals altijd leid hij de optredende artiesten in en kan hij tevens de verheugende mededeling doen dat STEIM, redelijk onverwachts, toch subsidie krijgt waardoor het de eerstvolgende twee jaar open kan blijven!

Afbeelding Jasper Stadhouders en Andy Moor

Jasper Stadhouders en Andy Moor

Nu is het de beurt aan feestelijke muziek. De gitaristen Andy Moor (The Ex) en Jasper Stadhouders (o.a. Cactus Truck) openen met een enerverende set vol impro-gitaargeweld. Het is mooi te zien hoe stoïcijns de jeugdige Jasper Stadhouders blijft onder het geweld van de tweemaal zo oude veteraan Andy Moor. Met gesloten ogen doet hij zijn eigen ding waarbij zijn gitaar het voortdurend moet ontgelden. Ging Andy Moor zijn gitaar nog te lijf met een borstel, Jasper Stadhouders attaqueert zijn snaren met een mes. Kortom; een intrigerend schouwspel vol stevige gitaarklanken. In de pauze worden de kelders van STEIM opengesteld en kan het publiek spelen op de daar opgestelde analoge apparatuur maar tevens genieten van een heerlijke alcoholische STEIM-punch.

Afbeelding Atsuhiro Ito

Atsuhiro Ito

Het optreden van Atsuhiro Ito zorgt voor veel opwinding in het overvolle zaaltje. Het doorgaans rustige publiek roert zich als ware het een danceparty. Het Japanse fenomeen komt regelrecht van het Sonar festival in Barcelona naar Amsterdam gevlogen. Hij treed op in het donker met een tl-balk dat als een soort gitaar fungeert. Op de balk zitten een aantal knopjes en tevens beweegt hij de balk over of in de buurt van allerlei elektronica waardoor er noisegeluiden ontstaan. Heftige noise met een aan-en-uit flitsende tl-balk, zo klinkt het eerste deel van zijn set. Halverwege introduceert hij beats en wordt het met al die ritmische noise echt partytime. Met wat clicks & cuts-achtige klanken sluit hij zijn performance af.

 

Afbeelding DJ Sniff

DJ Sniff

Slotact is DJ Sniff, de alias van de vertrekkende artistiek directeur. Als turntable wizzard heeft Sniff inmiddels een aardige faam opgebouwd. Hij vertrekt naar Hong Kong waar hij iets soortgelijks als STEIM wilt gaan opzetten. De immer bescheiden Japanner wordt enthousiast toegejuicht. Met één, verbouwde Technics 1200, draaitafel en effectapparatuur zet hij weer een puike set neer. Bij hem niet het gekraak van een Kraakdoos maar het gekraak van oude platen dat je door al zijn opborrelende en bliepende effecten blijft horen. Turntablism van een hoog niveau als mooie afsluiting van een zinderende avond!

 

 

 

 

 

 

 


Reacties