Geluid

Preliminary Saturation

You Are The Universe

Artiest:Preliminary Saturation
Titel:You Are The Universe
Label:Moving Furniture Records
Distributeur:Clear Spot

movingfurniturerecords.bandcamp.com/album/you-are-the-universe

Een man en een vrouw in een lege winkelstraat voor een enorme etalage van een pand vormgegeven door een architect die uitblinkt in kale wezenloosheid. Achter de ramen staat apparatuur opgesteld.

De spoelen op het front van de machines kan wijzen op oudeschool computers of bandrecorders. Interieur en kledij, alsmede de tl-verlichting aan het plafond van een bovenliggende etage roepen de sfeer op van de vroege jaren 1960, toen de winters nog onveranderlijk guur waren en het openbare leven een ongekende leegte op de schouders torste.

Het is het omslag van ‘You Are The Universe’ van Preliminary Saturation, waar Tilburger Steffan de Turck en Brabantse Berlijner Wouter Jaspers achter schuilgaan. Samen gingen ze het album ‘Textures And Mobiles’ van Jos Smolders te lijf, en wrochten daaruit een driedelig werk dat bol staat van vervreemding.

Met titels als ‘Weltraumförscher’ en ‘Die Schwerelosigkeit’ duiken ze een Duitse variant van scifi in, roepen ze herinneringen op aan het Ruimteschip Orion, een serie in zwartwit met de gezellige schraalheid die ook de genoemde afbeelding kenmerkt. De muziek zelf roept ook associaties op met de ongekleurde toekomstvisie.

Pulserend zoemen, een langzaam stijgende fluit die de diepten verlaat om het ijle al te doorkruisen. Een geestloos pling- en klingmuziekje versterkt en verengt de sfeer nog. De strijkijzers die de Duitse serie gebruikte als geavanceerde bedieningsschuiven moeten bij De Turck het genot van een heerlijk Aha-Erlebnis teweegbrengen.

Deze muziek zou moeten klinken in het Draaiend Huis van John Körmeling op de Tilburgse Hasselt rotonde. De toekomst van het verleden is een heerlijke plek om in het heden te beleven. Geef je er maar aan over. Nu. Hier.

Reacties