Geluid

Various Artists

Within The Sound Of Your Voice

Artiest:Various Artists
Titel:Within The Sound Of Your Voice
Label:The Office For Curating
Distributeur:The Office For Curating

theofficeforcurating.com

‘Within The Sound Of Your Voice’ is een wonderlijke plaat. Het is namelijk een tentoonstelling. Niekolaas Johannes Lekkerkerk, van het Rotterdamse The Office For Curating, cureerde het project en bracht het ten gehore op de vijfde biënnale van Marrakech. Maar het was op meer plekken te horen. Of eigenlijk, is te horen. Met de plaat haal je Lekkerkerks geluidkunsttentoonstelling in huis. Er zijn tien werken geëxposeerd op de lp. Het stuk met de prikkelende titel ‘What Do You Hear When You Eat Chocolate’ is een gesprek tussen Milena Bonilla en Luisa Ungar over de dromen en communicatie van planten. Het geruis van bladeren voegt zich als derde personage in het gesprek. Een aangenaam licht verwarrende ervaring. Het stuk van Dina Danish and Gogi Dzodzuashivili is minder geslaagd. Een repeterende toon begeleidt een stem die delen uit Kurt Schwitters ‘Ursonate’ reciteert. Dat leidt tot een soort bezwerende herhaling die de intensiteit van het origineel mist. Dat is jammer als je weet hoe heftig een interpretatie van iemand als Jaap Blonk kan zijn. Quinten Swagerman en Thomas van der Vlis waren verantwoordelijk voor het visuele deel van expositie. De plaat zit in een uitklapbare zilvergrijze hoes. Aan de binnenkant geven slechte enkele lijnen de suggestie van ruimte. Daarmee illustreren de ontwerpers de problematiek rond het tentoonstellen van geluidskunst. In een museum vult geluid de stille witte ruimte van esthetische contemplatie. Over het algemeen wordt dat als storend ervaren en – als er al iets is te horen – wordt geluid verbannen naar een koptelefoon. Lekkerkerk verlaat de gebaande paden van de museumwereld en biedt een alternatief voor de visueel ingestelde ‘White Cube’.
In zijn geheel stelt ‘Within the Sound of Your Voice’ vragen over de natuur van een tentoonstelling, geluidskunst, ruimtelijkheid en epistemologische systemen. Wat betekent het om te luisteren als je eet? Waarom moet je voor geluidskunst naar het museum? Of naar het museum voor een tentoonstelling? Met ‘Within the Sound of Your Voice’ staat er namelijk een zeer geslaagde in de kast.


Meer lezen? Ben je abonnee, log rechtsboven in om meer te lezen. Abonneer nu om toegang te verkrijgen!

 

Gonzo (circus) streeft naar de betere culturele journalistiek. We willen liefhebbers en professionals inspireren en impact creëren. Jullie positieve feedback en likes vormen een belangrijke duw in de rug om door te gaan. Maar er is meer nodig. Steun ons nu met een abonnement!

 


Lees hier meer over delen & copyright

Reacties