Events

Wierook tot in de porieën


Father Murphy voerde een eredienst op in de Gentse Kinky Star.

Met ‘Father Murphy’ (2003), ‘Six Musicians Getting Unknown’ (2005), ‘I Saw Seven Horns Rising From The Sea When A Rooster Sang For The Third Time’ (2006), ‘And He Told Us To Turn To The Sea’ (2008), ‘No Room For The Weak’ (2010), ‘Anyway Your Children Will Deny It’ (2012), ‘Pain Is On Our Side’ (2014), ‘Calvary'(2015), ‘Croce’ (2015), ‘Lamentations’ (2015) en nog verschillende samenwerkingen, doorkruiste Father Murphy, het fictieve priesterpersonage ontsproten uit de geest van Freddie Murphy, deze aardkloot. Na vele ontberingen en momenten van verheldering hebben Freddie Murphy en Chiara Lee besloten dat het tijd is om deze Father Murphy-saga te beëindigen en hem een waardig afscheid te bezorgen door middel van een requiem om het verblijf van Father Murphy in het vagevuur te bekorten. De plaat heet dan ook ‘Rising.A Requiem For Father Murphy’ (Avant!Records/Ramp Local) met als achterliggende gedachte dat de dood van Father Murphy een manier van bevestiging is, met andere woorden, zijn sterven bevestigt zijn bestaan.

Op woensdag 11 april vond de eerste dodenmis voor Father Murphy plaats in de Kinky Star in Gent en daarna volgen er nog verschillende erediensten doorheen Europa. Freddie Murphy en Chiara Lee maken een combinatie van klassieke kamermuziek tot huiveringwekkende ambient geluiden gebaseerd op het katholieke schuldgevoel en alles wat daarbij komt kijken, vandaar Italian Occult Psychedelia.

Het optreden kwam een beetje traag op gang, waarschijnlijk omdat het hun eerste mis was, maar uiteindelijk bracht het mij terug naar mijn lievelingsmoment in de kerk wanneer de priester het wierookvat hanteert en met enkele tikken het geurige aroma zich geleidelijk in de lucht verspreidt. Heer, geef hem eeuwige rust.

Gezien: Father Murphy – Kinky Star Gent – 11 april 2018


Reacties