De Gonzo (circus)-gids naar MORE MUSIC!


More Music! biedt indachtig de naam veel, veel muziek. Gonzo (circus) reikt je graag een wegwijzer aan waarmee je niet kopje onder hoeft te gaan.

Verdeeld over twee dagen openen het Concertgebouw Brugge en poppodium Cactus samen hun deuren voor een festival met muziek die beweegt in het spannende schemergebied tussen pop en gecomponeerde muziek.

STAP 1: Panda Bear

Zo vaak is Panda Bear, van solo- en Animal Collective-faam, niet in Europa. Goede reden om zeker te gaan kijken – en dansen! – op deze combinatie van indie, electronica en psychedelica. Hij laat horen hoe experimenteel pop kan zijn en hoe poppy experimentele muziek.

STAP 2: Tom Rogerson

Brian Eno – met wie hij afgelopen jaar het veelgeprezen ‘Finding Shore’ maakte – neemt Tom Rogerson helaas niet mee naar Brugge, maar deze pianist schijnt solo ook garant te staan voor fraaie concerten.

STAP 3: Carl Craig Synthesizer Ensemble

Technoheld Carl Craig behoeft geen introductie, maar zijn Synthesizer Ensemble wel. Craig nodigde een groep toetsenisten uit, die hun analoge synths meenamen om ’s mans beste nummers te spelen – op een manier die bijna orkestraal aandoet.

STAP 4: Fennesz & Lillevan

Nu is het zowat gemeengoed, maar Fennesz was twintig jaar geleden een van de eersten die elektronische ‘laptopmuziek’ én gitaren samenbracht in muziek die zowel in de elektroakoestische als de Beach Boys-traditie stond. Samen met Lillevan (visuals) gaat hij aan het werk met het oeuvre van een beroemde landgenoot van hem: Gustav Mahler.

STAP 5: WWWater

Je zou haar kunnen kennen van Soulwax’ album ‘Belgica’: WWWater, de eigen alt-r&b-trots van België. De komende tijd zul je haar regelmatig tegenkomen op festivals en haar eerste ep is al verschenen. Wees erbij zodat je later tegen al je vrienden kunt zeggen dat je de Vlaamse FKA twigs al in 2018 hebt zien spelen.

STAP 6: Alex Cameron & Roy Molloy

De houterig dansende synthpoptroubadour Alex Cameron gaat op reis naar Brugge en neemt mee… saxofonist Roy Malloy. Dat belooft een concert met gitzwarte humor, menselijke mislukkingen en natuurlijk veel saxofoon.

STAP 7: Madensuyu

Dit Gentse tweetal – om de zoveel tijd keren ze terug naar het front, dus wees er op tijd bij – opereert tussen klassieke pianomuziek en Sonic Youth: More Music! samengevat als muziekduo, zou je bijna zeggen.

STAP 8: The Colorist Orchestra & Lisa Hannigan

The Colorist Orchestra blies al eerder nieuw leven in het oeuvre van Emiliana Torrini, dat daardoor bijzonder filmisch klonk. We zijn benieuwd hoe deze make-over Lisa Hannigans folknummers zal staan.

STAP 9: Hannah Epperson

Er zitten twee muzikanten in zanger/violist Hannah Epperson: de poppy, met loops werkende Amelia, en de naar het neoklassieke neigende Iris. Beide kanten van haar muzikale persoonlijkheid roepen associaties op met roemruchte voorgangers Kate Bush en Tori Amos.

STAP 10: Amenra + Alkerdeel + Hellvete

Voor wie bovenstaande negen stappen te soft zijn, is er dit trio-optreden met veel zwaar (sludge- en zwart) metaal, én Hellvete, het dronende harmoniumfolk-alter ego van Glen Steenkiste.

Alle praktische informatie (locaties & tijden) vind je op moremusic.be.


Dit artikel verscheen eerder in GC #144.

Koop deze editie in onze webshop!

Reacties