Geluid

Jim Of Seattle

We Are All Famous

Artiest:Jim Of Seattle
Titel:We Are All Famous
Label:Green Monkey Records
Distributeur:Clear Spot

www.greenmonkeyrecords.com

Meer dan dertig jaar maakt de componist Jim Of Seattle, het alter ego van Jim Owen, reeds muziek. Hij componeerde voor theater, film en musicals en droeg zelfs bij aan sommige films van Disney. Ondertussen speelde hij heel wat covers op zijn piano, thuis, in zijn kelder. Het is daar dat hij tot op heden al zijn muziek in elkaar zette. Hij speelde tot nu toe nooit iets van zijn muziek op een podium of voor een publiek. Misschien komt daar wel verandering in als ‘We Are All Famous’ voor enige interesse en bekendheid zorgt. De laatste paar jaar schreef Owen een hoop liedjes in allerlei genres die niet bedoeld waren voor een bijdrage aan een werkstek van een derde. Hij vond echter steeds dat hij niet voldoende nummers had die op een of andere manier bij elkaar pasten om ze samen op een schijfje te laten stansen. Tom Dyer, hoofd van Green Monkey, verzocht Owen een selectie op te sturen zodat er kon worden gekeken of het label er toch iets mee aan kon. Owen stuurde meer dan zestig nummers, waaruit Dyer een keuze maakte en die aan Owen voorlegde om er enige orde in te steken. Tot zijn verwondering bleek de eclectische mix toch te werken. Jim, in werkelijkheid inderdaad uit Seattle, klinkt soms als Frank Zappa, lijkt net zo losgeslagen als de Britse humor van Monty Python, terwijl andere stukken eerder singer-songwriter zijn, een kinderliedje, iets dat geschikt kan zijn voor een musical, speels klinkend of als psychedelica uit de jaren 1960. Het is het werk van een creatieveling die allerlei genres hanteert, er iets mee maakt dat anders klinkt dan wat anderen er mee doen en ons voortdurend verrast. ‘Welcome To Windows’ is bijvoorbeeld de opstarttune van Windows XP en piano, die wonderwel samengaan. Een opname van de stem van zijn dochter van lang geleden fungeert bij de traditional ‘Twinkle Twinkle Star’, terwijl zelfs het liedje dat Madi Owen ooit schreef, ‘The Martians Are Going To Eat Us’, opduikt. Excentriek, boeiend, divers en knotsgek tot in de kleinste details, wat ons betreft hoeft Jim uit Seattle niet weer zo lang te wachten alvorens hij een soloplaat maakt.


Meer lezen? Abonneer nu en je hebt meteen toegang tot de online content en ontvangt een geschenk én een introductiekorting van € 15!


Ben je al abonnee, log dan rechtsboven in!
Op alle artikelen, recensies en andere teksten op gonzocircus.com en in het tijdschrift Gonzo (circus) berust copyright van de uitgever, auteurs en/of beeldmateriaal. Je mag wel altijd linken, met je eigen aanbeveling of met de intro van het stuk erbij.
Wil je een tekst, foto of illustratie overnemen, gebruik dan ons contactformulier en kies de optie data/reprint/booking.

Reacties