Geluid

Tannhauser Orchestra

Veneralia

Artiest:Tannhauser Orchestra
Titel:Veneralia
Label:Murphy Records
Distributeur:v2

tannhausermusic.bandcamp.com/album/veneralia

Was een bandnaam ooit misleidender? Dit Leuvense trio maakt niet de pompeuze symphonische rock die je op basis van de naam zou verwachten, maar eerder een soort jaren-1990-retrorock. Neem nou opener “Tannhauser Returns”, met zijn Motorpsycho-achtig basismotiefje en een refrein dat, zowel door het – naar hedendaagse standaarden – net wat te clean geproduceerde slagwerk als de donkere, tweestemmige zang sterk aan Alice in Chains doet denken. In nummers als “Home town”, “Feel the need” en “Rainbow road” galmen powerpopbands als the Posies, Gumball en het onlangs herrezen Swervedriver door, en bij vlagen Dinosaur Jr. ten tijde van “Green Mind”.
In een wat actueler perspectief past het geluid van Tannhauser Orchestra ergens op de lijn tussen eveneens op de gitaarpop van de jaren 1990 gestoelde bands als Cloud Nothings en Unknown Mortal Orchestra. (Is het toevoegen van Orchestra aan de naam – eerdere albums verschenen onder de noemer Tannhauser – wellicht terug te voeren op een gevoelde verwantschap met die band?) En als we het wat dichter bij huis zoeken, doen de energieke, melodieuze liedjes ook wel denken aan Customs, die het qua geluid echter meer in de jaren 1980 zochten.
Het nadeel van alle referenties die “Veneralia” oproept, is dat de muziek maar geen eigen smoel wil krijgen. Dat is ongetwijfeld geen enkel probleem wanneer de band de festivalpodia betreedt of als voorprogramma een zaal opwarmt voor een échte band-van-toen tijdens de reünietournee. Maar om op eigen kracht de wereld te veroveren moet het geluid van Tannhauser Orchestra nog wat rijpen. De episch aangezette, maar slordig afgewerkte afsluiter “Red Hair” demonstreert dit goed: met wat bijschaven kan dit nummer in potentie uitgroeien tot een meeslepende publieksfavoriet. Het explosieve “The Listening Dark” laat bovendien horen dat Tannhauser Orchestra best buiten de lijntjes durft te kleuren.

Reacties