Events

Van zijde naar koper


Silken Tofu, het label dat zichzelf als doel stelt allerlei soorten experimentele, drone, ambient, noise en in het algemeen moeilijk te plaatsen muziek en visuele kunst uit te geven, bestaat 12 jaar en laat dat nu juist een zijden jubileum zijn.

Zes maanden later wordt dat al een koperen jubileum…en weer een reden om te feesten.

Maar eerst dit feestje, Wim Pauwels, de bezieler van Silken Tofu, organiseerde in samenwerking met Soundcute en Some Noise een optreden van Philippe Cavaleri en TROUM op 12 juni in Café Central in Brussel. Tegelijkertijd stond hij daar met een standje waarbij je voor zijn zijden viering een korting van 25 procent op al zijn materiaal kreeg en dat nog gedurende heel de maand juni in zijn online winkel. Nog een reden om naar Brussel te gaan was het feit dat TROUM een sterke live-reputatie heeft en zo geschiedde.

Dat de verwachtingen hoog gespannen waren, kon je merken aan de aanwezigheid van verschillende gelijkaardige artiesten (waaronder velen met Silken Tofu-releases op hun conto) zoals Yannick Franck (Orphan Swords), Wendy Mulder (Onrust), Tzii en zijn kompaan Ripit (leuk industrial dubplaatje overigens en geluidstechnieker in Café Central) en veel volk.

Philippe Cavaleri, geluids-en visueel kunstenaar, onderzoekt de relatie tussen lichaam, ruimte en tijd en hoe alles onderling reageert en elkaar beïnvloedt. Veldopnames, gevonden geluiden, platenspelers (met of zonder plaat), huisgemaakte geluidsgeneratoren en meer van zulke spitsvondigheden zijn zijn dada. Wat hij probeert te creëren is een soort overbelasting van het zenuwstelsel dat misschien onze innerlijke en uiterlijke chaos weerspiegelt en daar slaagt hij wel in. Samen met zijn vrouw doet hij iets gelijkaardigs onder de naam Bruital Orgasm. Door de ingewijden duidelijk goed bevonden…

TROUM, het duo uit Bremen met Stefan Knappe (Baraka(H) en oprichter van Drone Records) en Martin Gitschel (Glit(S)ch) willen de luisteraar meenemen in een hypnotiserende droomtoestand van de geest. Ze gebruiken zelden samplers of computers maar des te meer gitaren, fluiten, accordeon, melodica, buitenopnamen en zelfgemaakte instrumenten. In een mum van tijd wisten ze iedereen mee te nemen op een heerlijke trip naar hier en ginder, een aangepaste set van 4 nummers waar ze alle registers opentrokken. Heerlijke donkere atmosferische ambient industrial noise. Dat het een indrukwekkende avond was, was duidelijk en zelfs Wim Pauwels had dat niet verwacht, want zowel hij als TROUM hadden te weinig exemplaren van ‘Accouasme’ (2LP) meegebracht.

Gezien: Philippe Cavaleri en Troum – Café Central, Brussel – 12 juni 2018


Reacties