Troum Transformation Tapes

Gelukkig waren we er zelf bij, die nacht in Gent, in 1996, toen Maeror Tri tijdens een van hun laatste shows het publiek temde, en zowat de hele zaal in horizontale toestand bracht.

Kort na de split, in 1997, brachten twee derden hun sound tot het logische uiterste: Troum mikt rechtstreeks op het onderbewuste, soms met een omwegje langsheen onze droomslaap. Glit[S]ch en Baraka[H] (labelbaas van Drone Records) gebruiken daartoe melodieuze drones die ze persen uit gitaren, accordeons, vervormde stemmen en tal van andere gebruiksvoorwerpen, occasioneel aangevuld met rituele percussie.

De combinatie van loops en de relatief lange duur van de tracks zorgt uiteraard voor een hypnotiserend effect en wakkere dromen. Troum werkt ook zeer graag samen met anderen, en toen het duo zich in 2017 realiseerde dat Troum al twintig jaar actief is, werd een mooi vriendenkransje uitgenodigd om iets te doen met de sound.

Het feestvarken zelf is slechts bescheiden aanwezig op deze dubbele cd-compilatie: Martyn Bates (Eyeless In Gaza) leverde een eigen song, die door Troum werd gefinaliseerd. De rest van het deelnemersveld brengt covers (voor zover deze benaming van toepassing kan zijn op dreunmuziek), of herwerkt samples van Troum-tracks in een nieuwe compositie.

De beste bijdragen zijn diegenen die ook de typische sfeer kunnen vatten, zo doet onder andere Inade een geslaagde inspanning om romantischer dan gewoonlijk te klinken. Hetzelfde geldt voor Contrastate, dat op een andere inspiratiebron van Troum focust: grote vloedgolven die volledige kustdorpen tot visvoer herleiden.

Natuurlijk mag ook het andere uiterste niet ontbreken: QST recycleert een 7inch van Troum waarop Kapotte Muziek gerecycleerd wordt. Het resultaat van deze kringloop is zowaar beatgericht, en valt daardoor nog meer op (ten goede en ten kwade) in het donkere ambientgezelschap van onder andere Raison d’EtreCisfinitum en Moljebka Pvlse. Ook de meer ecologische dreunvariant geeft present middels werk van Ure Thrall en Tarkatak.

Zoals gezegd overstijgt deze aanpak het traditionele remixen, en zowel op basis van de kracht van het origineel als de kwaliteit van de nieuwe tracks, kunnen we deze dubbelaar absoluut aanbevelen.

tekst:
Peter Vercauteren
beeld:
_TroumTransformatio
geplaatst:
wo 15 jan 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!