Geluid

The Roswell Incident

Trapped Part One


Artiest:The Roswell Incident
Titel:Trapped Part One
Label:Belgian NeuMusik
Distributeur:Wool-e Discs

Artiest:Sebastopol

Artiest:Various Artists

wool-e-discs.be

Het Gentse broederpaar Koen en Jan Buytaert drijft al een tiental jaar de buitenaardse aspiraties uit via Berlin School kosmische ambient, die zwaar schatplichtig is aan Klaus Schulze en Tangerine Dream. De projectnaam (verwijzend naar het bekende UFO-incident) en het feit dat ze al eens in een planetarium durven optreden, geven ook al een idee van hun sound. Op de cd ‘Trapped Part One’ staan twee lang uitgesponnen, door sequencers voortgedreven monolieten (‘Trying To Escape The Möbius Timeshift’ bereikt de eindmeet na meer dan drieënveertig minuten), die even oerdegelijk als on-origineel zijn. Maar dat wil zeker niet zeggen dat deze trip richting Zwart Gat een onaangename luisterervaring is.

Sebastopol handelt in dezelfde sferen, maar op zijn derde cd raakt hij niet verder dan de Maan, en dat was bij voorganger ‘The Landing, 11’ ook al het geval. Anders dan bij The Roswell Incident is een altijd zekere tristesse aanwezig in de manier waarop Marc Debroey zijn thema benadert. We horen flarden van speelplaatsgeluiden en worden triest van ‘Clair De Lune’, alsof de reiziger hier de Aarde noodgedwongen en dik tegen zijn zin achterlaat. Pakweg ‘Apollo’ van Brian Eno is dus evengoed een referentie als de Berlijnse School.

The Roswell Incident en Sebastopol maken met exclusief materiaal samen de betere helft uit van de verzamel cd ‘Sonic Emissions’, en de cover is ook al een doorslagje van ‘Trapped Part One’. Deze cd werd gemaakt ter gelegenheid van het gelijknamige festival (Gent, 2019) en wil ons warm maken voor een viertal nieuwe releases op Belgian NeuMusik. Wie echter alleen maar spacemuziek verwacht, wordt op het verkeerde been gezet door Tru5th die een soort experimentele New Beat voortbrengt, waar volgens ingewijden een mondharp een belangrijke rol vervult. In dit gezelschap is de exclusieve ruimteramp ‘Wie Zorgt Voor Den Hemelval’ van Onsturicheit bijna normaal te noemen. De compilatie wordt afgesloten door BySenses met een elektronische impressie van geheugenverlies door medicatie (uit de vinylversie van ‘People’), een thema waar wij toevallig alles van afweten.

Reacties