Tomoko Mukaiyama


Ruimte, beeld, muziek!

De Japanse pianiste Tomoko Mukaiyama wordt geroemd om haar krachtige vertolkingen van moderne gecomponeerde muziek. Maar ze doet veel meer. Ze kijkt altijd voorbij de grenzen van wat ze kent. Van haar instrument, haar specialismen en zelfs voorbij de grenzen van een uitvoering.

Tomoko Mukaiyama - Foto: Pieter Kers

Tomoko Mukaiyama studeerde in Tokio, Indiana (Verenigde Staten) en Amsterdam – waar ze sindsdien woont – en debuteerde in 1990 als concertpianiste. Momenteel is zij artist in residence bij het Rotterdamse concertgebouw De Doelen. Ze presenteerde onlangs een avondvullend programma dat bestond uit de uitvoering van composities van Morton Feldman en een dansvoorstelling van Club Guy & Roni met een nieuwe compositie van Tomoko zelf. (Tomoko is niet alleen de voornaam, maar ook het artistieke alias van Mukaiyama, red.)
Een programma van Tomoko is zelden een ‘gewone’ concertuitvoering. Haar een pianiste van hedendaagse gecomponeerde muziek noemen, doet haar tekort. Oké, piano is haar hoofdinstrument, maar ze speelt ook koto en ze werkt met elektronische muziek en tapes. Inderdaad, de nadruk lijkt te liggen bij de avant-gardistische klassieke en moderne gecomponeerde muziek, maar Tomoko’s muziekkeuze is bepaald niet eenkennig. Ze speelt composities van Charles Ives, Henry Cowell, Meredith Monk, Vanessa Lann, Louis Andriessen (bijvoorbeeld het aan haar opgedragen stuk ‘Tao’) en Michel van der Aa, maar ook van John Zorn, Frank Zappa en Merzbow. Haar activiteiten gaan bovendien verder dan alleen muziek: het beeldende aspect speelt een voorname rol in haar werk. Dat alles komt duidelijk samen in ‘Sonic Tapestry’, een programma waarin Tomoko zich vrijelijk beweegt door een aantal eeuwen muziekgeschiedenis.

Meer lezen?

Koop Gonzo (circus) #102 los via één van de verkooppunten of via de webshop.

Meer info

Discografie

Women Composers (BV Haast, 1994)
Louis Andriessen. The Memory of Roses (EigenWijs, 1994)
Peter Jan Wagemans. Het landschap concerto (Attacca, 1998)
Hello, Pop Tart (BV Haast, 1998)
Amsterdam X Tokyo (BV Haast, 2000)
Jannie Pranger & Tomoko Mukaiyama – The Owl and the Pussycat (Donemus, 2000)
Jannie Pranger & Tomoko Mukaiyama – Henriëtte Bosmans. Mélodies Françaises (NM, 2000)
John Zorn – Cartoon/S&M (Tzadik, 2000, Tomoko speelt op twee tracks)
Michel van der Aa – Just Before (Composer’s Voice, 2002, Tomoko met een track)

Live

25/03/2011, Korzo, Den Haag, www.korzo.nl
07/05/2011, De Doelen, Rotterdam, www.dedoelen.nl

www

www.tomoko.nl


Reacties