Geluid

The Golden Age Of Steam

Tomato Brain

Artiest:The Golden Age Of Steam
Titel:Tomato Brain
Label:Limited Noise

thegoldenageofsteam.bandcamp.com

Langzaam toewerken naar een verrassende apotheose, dat lijkt wel het devies van The Golden Age Of Steam. Na zes bewegingen die door tenorsaxofonist James Allsopp werden geschreven en die elk deel uit maken van het grotere geheel dat de titel ‘Loftopus’ meekreeg, eindigt de suite met het titelnummer, dat werd geschreven door niemand minder dan Ivor Cutler. Het oorspronkelijke stukje van nauwelijks een minuut duurt, werd door Cutler en Linda Hurst in 1983 uitgebracht op hun album ‘Privilege’.

Het stukje van de ietwat excentrieke Cutler wordt door Allsopp (lid van Sly & The Family Drone en Snack Family) tot een nummer van acht minuten getransformeerd, dat het oorspronkelijke stuk van Cutler toch in ere houdt. De overige muzikanten (Kit Downes, Ruth Goller, Alex Bonney en Tim Giles) behoren allen tot het kruim van de Britse jazz -en improvscene en wonnen allen al prestigieuze prijzen. Het Lycnhiaans aandoende ‘Loftopus’ kent een broeierige sfeer, nog extra in de verf gezet door de tenorsaxofoonerupties.

Straf is dat het album in één quasi geïmproviseerde sessie werd opgenomen en toch uitermate samenhangend klinkt. Het klinkt ook helemaal anders dan we van het eerder experimentele Sly & The Family Drone gewoon zijn, wat de veelzijdigheid van Allsopp nog maar eens aantoont. ‘Tomato Brain’ is een verademing, een rustpunt, een manier om een soort progrock neer te zetten die er geen is.

Reacties