LE GUESS WHO? 2017


Is het nog nodig om Le Guess Who? te introduceren, laat staan aan te prijzen? Wie zich vier dagen lang wil laten verwennen met een unieke mix van rock, wereldmuziek, jazz en experiment, weet al enkele jaren de weg naar Utrecht. Ook dit jaar is het lastig om een preview te reduceren tot tien redactietips, maar we zullen het toch proberen.

Dark Buddha Rising

Deze Finnen weten hun naam wel te kiezen: donker maar verlichtend, bezwerend maar ook intens heavy. De band viert dit jaar zijn tiende verjaardag, en gedurende die periode zijn ze geëvolueerd van vrij typische dronemetal naar een uniek geluid dat psychedelische riffs en occult gezang combineert tot een eigenzinnige mantra.

The Como Mamas

Gelukkig bestaat er nog steeds muziek die alle modes en trends weet te ontglippen, en voortkomt puur uit het hart. The Como Mamas is een trio gospelzangeressen dat enkele jaren geleden door Daptone Records producer Michael Reilly werd ontdekt in een kerkje op het platteland van Mississippi. Hemelse gezangen die je zo in de Heer doen geloven!

GAS (Wolfgang Voigt)

Voigt omschreef de opzet van GAS ooit als ‘breng het bos naar de disco, en vice versa’. Uit dit bondige manifest ontstonden aan het einde van de vorige eeuw een stel ambientplaten die de richting van het genre stevig hebben beïnvloed. Bijna twintig jaar later haalt Voigt het project weer uit de kast, en de nieuwe plaat ‘Narkopop’ bewijst dat zijn esthetiek nóg dieper en rijker is geworden.

Black Power Tarot by King Khan & Michael Eaton

Tijdens een bezoek aan de Chileense cultregisseur Alejandro Jodorowsky ontving Arish Ahmad Khan (beter bekend als de geflipte garagerocker King Khan) een pak tarotkaarten. Dat bracht hem op een idee, en samen met de Britse tekenaar Michael Eaton ontwikkelde hij een tarotdeck met daarop 22 sleutelfiguren uit de Afrikaans-Amerikaanse cult, urtraditie: de ‘Black Power Tarot’. Tijdens Le Guess Who? zijn de tarotkaarten op groot formaat te bewonderen, en wie weet legt Khan zelf nog de nodige kaarten die avond.

Han Bennink

Han Bennink heeft een drukke Le Guess Who? voor de boeg. Het Nederlandse boegbeeld van de freejazz staat op de planken met zijn trio, en doet daarnaast een reeks duo-optredens met twee andere eigenzinnige performers, Peter Brötzmann en Keiji Haino. Ten slotte is er ook een performance met het legendarische ICP Orchestra.

Linda Sharrock

Het werk van Sharrock lijkt wel een bloemlezing van eigenzinnige freejazz, van haar huwelijk met gitarist Sonny Sharrock tot samenwerkingen met Herbie Mann, Pharoah Sanders, Joe Bonner, Eric Watson, Harry Pepl en ontelbare anderen. Een hartaanval in 2009 kreeg haar niet klein, en sinds 2012 tourt ze met een herwonnen geestdrift de wereld rond. Een levende legende dus.

Shabaka & The Ancestors

Shabaka Hutchings is al jaren een sleutelfiguur binnen de nieuwe lichting spirituele jazz, die zijn metier ontwikkelde in de schaduw van groten als Yussef Kamaal en Mulatu Astatke. Na grote successen met de jazzsensatie Sons of Kemet en het apocalyptische trio The Comet Is Coming kwam hij begin dit jaar met zijn debuutalbum als bandleider. Een gelegenheid om zijn brede bagage en technische finesse te etaleren, wat vast ook resulteert in een uitermate spannend concert.

Linton Kwesi Johnson

Nog meer legendes op Le Guess Who?: we zouden enorm tekortschieten door Johnson af te doen als simpelweg een ‘dub poet’. Net als Gil Scott-Heron is het een artiest bij wie zijn creatieve expressie nooit valt los te koppelen van zijn politiek engagement voor de ontvoogding van de zwarte jeugd. Tijdens het festival presenteert hij een vurige spoken word-performance.

Marisa Anderson

Anderson behoort tot de nieuwe lichting van Amerikaanse Primitieven, die traditionele gitaartechnieken aanwenden om een fris en origineel verhaal te vertellen. Op haar vorig jaar verschenen album ‘Into the Light’ doet ze dat letterlijk: haar eigen interpretatie van Appalachian country en Delta blues vormt de basis voor een bezwerende soundtrack voor een imaginaire sciencefictionwestern.

Yves Tumor

Achter een bevreemdende naam schuilt een nog meer bevreemdende artiest. Zijn album ‘Serpent Music’ etaleert een combinatie van stijlen die op papier niet hoort te werken, maar in de praktijk zorgt voor een opwindende luisterervaring als geen ander. Abstracte IDM wordt gelardeerd met zwevende ambient en vurige soul. De waanzinnige punkenergie die Tumor tijdens zijn optredens uitstraalt draagt enkel nog bij tot het enigma.

Le Guess Who? 2017 vindt plaats in TivoliVredenburg, Ekko, Jacobikerk, dB’s en verschillende andere locaties verspreid over Utrecht. Het festival vindt plaats van 9-12 november. Alle info vind je op de website: leguesswho.nl


Dit artikel verscheen eerder in GC #141.

Koop deze editie in onze webshop!

Reacties