The Red Soul

Moedertje Rusland blijft ook in de Eenentwintigste Eeuw extreem verdeeld als het over Vadertje Jozef Stalin (1878-1953) gaat. Was de man een psychopathische massamoordenaar, of een Groot Leider en laatste symbool van Nationale Eenheid?

In haar documentaire ‘The Red Soul’ (2017) laat Jessica Gorter zowel de nabestaanden van slachtoffers als de romantische dwepers aan bod komen. Er zijn de fabrieken van de industrialisering, maar ook de graven van de Grote Zuivering.

De film wordt van een soundtrack voorzien door Rutger Zuydervelt (Machinefabriek), percussionist René Aquarius (Dead Neanderthals en Krishna) en saxofonist Ilya Belorukov.

De dreunende klankenmanipulatie vertrekt conceptueel bij het onderwerp: bakelieten platen met toespraken van Stalin, koorflarden, en echo’s van liederen uit zijn glorieperiode. Elektronische manipulaties en saxofoondreunen lijken het onderwerp onder een dun laagje sneeuw te bedekken, waarbij een krakende plaat al snel onderbewuste connotaties oproept met een legerlaars in de sneeuw. De percussie is zo mogelijk nog subtieler: meestal is ze herleid tot gerommel in de verte en zacht geschraap via vervormingen en borstels, nemen we aan.

De fascinerende hoes van deze cd vat het totaalconcept perfect samen: de weggekalkte beeltenis van Stalin blijft doorheen de witte smurrie zichtbaar. En hoe langer we kijken, des te duidelijker wordt zijn trotse tronie.

tekst:
Peter Vercauteren
beeld:
Rutger_Zuydervelt__The_Red_Soul
geplaatst:
ma 6 jan 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!