Geluid

The Mechanics

The Mechanics Are Dancing In Your Head

Artiest:The Mechanics
Titel:The Mechanics Are Dancing In Your Head
Label:Oorwerk/Curious
Distributeur:N.E.W.S.

newsdistribution.be

In 2016 vroeg Jazz Middelheim aan de Antwerpse drummer-componist Eric Thielemans om Ornette Coleman (een jaar eerder gestorven) te eren met een set op het festival.

Uitstekend idee van Thielemans om vervolgens niét op zoek te gaan naar een saxofonist die de confrontatie met Colemans onovertroffen toon en genie durfde/kon aangaan. In plaats daarvan inviteerde hij vrienden die misschien geen doctoraat hebben in de door Coleman geschreven harmolodicstheorie, maar wel stuk voor stuk over een eigen muzikale smoel beschikken.

Ornette -per slot van rekening zelf ook niet vies van een eigenaardige samenwerking nu en dan, getuige zijn bijlage aan Lou Reeds ‘The Raven’ of de langspeler ‘Science Fiction’ (1972) waarop hij pop/soul in zijn geluid binnentrok- zit vast ergens goedkeurend te grijnzen.

Thielemans omringde zich met drie gitaristen, Mauro PawlowskiRudy Trouvé (met welke twee heren Thielemans tegenwoordig The Love Substitutes vormt) en Jean-Yves Evrard (Mâäk’s Spirit). Het Antwerps synth-goudhaantje Roman Hiele vervolledigde de groep.

En nu is er dus een plaat, opgenomen op Jazz Middelheim, en op een try-out een paar maanden eerder. ‘All songs vaguely based on a theme by Ornette Coleman‘, lezen we in de hoesnota’s. Een voorbeeldje van zo’n vage interpretatie krijgen we in opener ‘Ode Aan Ornette’, wanneer Trouvé op de wijze van Mark E. Smith (The Fall) een korte karakterschets blaft van Coleman, terwijl de andere Mechanics een no wave-achtige impressie van ‘Theme From A Symphony 1’ (de openingstrack van Colemans ‘Dancing In Your Head’) neerzetten.

Ook op ‘Les Méchaniques’, en het miniatuurtje ‘British Airways’ komt alweer datzelfde thema voorbij gefladderd. Maar ook de tracks waarvan de Ornette-link ons niet meteen duidelijk is, kunnen charmeren. Zo leggen The Mechanics op ‘Powercut Blues’ een agressief-lome groove neer, terwijl Pawlowski zijn zanglijnen op virtuoos-vileine wijze uitspuugt.

Een plaatje voor de hele familie, met andere woorden, ook voor de gezinsleden die geen jazz gestudeerd hebben en allang blij zijn als er lawaai is om als een dolle op te dansen.

Reacties