The Long Walk


Voorganger ‘Wake In Fright’ van het toen nog als duo opererende Uniform was een schot in de roos. Twee nummers van die plaat prijken zelfs op de klankband van het derde seizoen van ‘Twin Peaks’ van David Lynch.

Toch vonden de New Yorkers het nodig om zich even te herbronnen. Zoeken naar een breder spectrum, nog heftiger en brutaler uit de hoek komen ook. We konden van dat uitgebreide Uniform een paar maanden geleden al eens proeven tijdens een concert dat we in Gent zagen.

Met drummer. Greg Fox dan nog, van onder meer Liturgy en Zs. Het leverde een andere show op dan toen we zanger Micael Berden en gitarist Ben Greenberg eerder aan het werk zagen als duo met drumcomputer.

Minder vroege Godflesh, maar minstens zo brutaal, overrompelend en gewelddadig. Voor zover we het ons nog kunnen herinneren, speelde Uniform toen al heel wat nummers uit ‘The Long Walk’, een plaat die al net zo straf en overstuurd klinkt als hun concert.

Greg Fox is uiteraard een zeer goede drummer, die het mag opnemen tegen de nog steeds aanwezige drumcomputer, de snoeiharde riffs en het geschreeuw. Herrie? Neen hoor.

Bij momenten klinkt het album zelfs heel melodieus, toch voor diegenen die een en ander gewoon zijn. Opener ‘The Walk’ laat ons meteen horen dat Uniform, ondanks zijn beperkingen, nog steeds heel wat in de pap heeft te brokken.

‘Found’ is dan weer een bak overstuurde herrie waarvan het heerlijk smullen is. Met bloedende oren, dat wel. ‘Peaceable Kingdom’ is er ook zo eentje. Godflesh ten tijde van ‘Streetcleaner’ in al zijn aspecten overtroffen. Yep. ‘The Long Walk’ van Uniform doet het.


Dit artikel verscheen eerder in GC #147.

Koop deze editie in onze webshop!

Reacties