The Light Of September


Het mysterieuze en bewust anoniem blijvende An Autumn For Crippled Children komt uit het verre buitenland, Friesland in dit geval, actief sinds 2010 en al snel in de black metalhoek weggezet. Terecht is dat slechts gedeeltelijk, zeker als we het project beoordelen op de meest recente worp ‘The Light Of September’.

De opener (en titelnummer) heeft bijvoorbeeld, behalve de diepzwarte schreeuwzang, niets met het zwartste genre te maken. De sfeer is wel depressie-opwekkend, maar het nummer zit in elkaar als een ordinaire popsong -met een hoek af, dat spreekt. Dat is ook zo met ‘New Hope’.

Stilaan neemt de plaat, negen nummers telt ze, een muzikale bocht met de slepende instrumentale postrocker ‘Lovelorn’ als keerpunt. Een schitterend stukje muziek is dat. ‘Fragility’ legt de link tussen de genres waarmee An Autumn For Crippled Children speelt. Een introverte piano-intro die overgaat in zeer degelijke postrock waaruit geleidelijk knallende black metal ontspruit.

Door de immense variatie is dit album in eerste instantie een behoorlijk harde noot om te kraken. Eenmaal het Eurocentje valt, begint een mens spontaan fragmentjes na te fluiten, omdat ze in het hoofd blijven ronddwalen. Een geslaagd groeiplaatje.

Khandra, eigenlijk Хандра, komt uit Minsk en heeft eindelijk een opvolger klaar voor het vorig jaar verschenen ‘All Is Of No Avail’, dat jammer genoeg slechts twee nummers telde. Nu zijn het er vier, al is het eerste (‘Into The Absolute Nothingness’) een sfeer opbouwend kort stukje. Pas met ‘Decaying Into The Ascended’ gaat Khandra helemaal loos.

Black metal is hun ding, al bouwt het duo (zo denken we toch) ook wat sferische rustmomenten in. Meestal echter gaat Khandra met volle zwart stof brakende snelheid vooruit. Donker en intens, niet vernieuwend maar wel extreem goed is wat deze Wit-Russen ons met duivels genoegen door de strot rammen.


Dit artikel verscheen eerder in GC #148.

Koop deze editie in onze webshop!

Reacties