Geluid

DSR Lines/Bitchin Bajas

The Encyclopedia of Civilizations Vol. 2: Atlantis

Artiest:DSR Lines/Bitchin Bajas
Titel:The Encyclopedia of Civilizations Vol. 2: Atlantis
Label:Abstrakce

abstrakce.bandcamp.com

Abstrakce Records is begonnen aan een reeks platen waarbij telkens twee artiesten worden uitgenodigd om thematisch in te gaan op oude culturen. Voor het eerste volume in de reeks namen Jonas Reinhardt en Jürgen Müller het oude Egypte als thema.

De relatie tussen DSR Lines -David Edren- en Bitchin Bajas gaat een heel eind terug. Toen Bitchin Bajas nog niet de wereldwijde drone-iconen waren die ze nu wel zijn, organiseerde Edren met Hare Akedod een concert op een Antwerps dakappartement en ook recenter waren Cooper Crain, Dan Quinlivan en Rob Frye te gast in Het Bos, de club in Antwerpen waar Edren concerten organiseert.

Toen Edren Bitchin Bajas uitnodigde om samen met hem in dit project te stappen, moesten de Amerikanen daar niet lang over nadenken en wisten ze meteen dat hun bijdrage aan het project over Atlantis zou gaan.

Edren nam zijn plaatkant -drie tracks in totaal- op in de EMS studio in Stockholm op de Buchla 200 en Serge Modular synths -instrumenten die eruitzien als de cockpit van een middelgroot lijnvliegtuig. Het resultaat ligt dan ook in het verlengde van ‘Analogie Van De Dageraad’, die op dezelfde plek met hetzelfde instrumentarium werd gemaakt.

Edren tovert loepzuivere melodieën en kraakheldere composities tevoorschijn. De synths mogen schitteren, maar Edren lijkt op elk moment de touwtjes in handen te houden.

Bitchin Bajas vullen hun plaatkant met ‘Diaspora’: een lange lappendeken van door delay gejaagde synths, vervormde fluiten en bassen die uit deepspace komen aandwarrelen.

Bitchin Bajas’ focus is wat losser dan die van Edren, maar het resultaat is niet minder bedwelmend. ‘Atlantis’ is overigens uitermate verzorgd uitgegeven, compleet met ouderwets geletterzette druk en een mooi boekje, waarin de mythische geschiedenis van Atlantis nog eens uitvoerig uit de doeken gedaan wordt. Uitstekende plaat, leerrijk verpakt: tel uit uw winst.

Reacties