The Departing of a Dream

Loren Connors’ carrière overspant ondertussen meer dan veertig jaar en vijftig platen. De platen van de laatste twintig jaar zijn overigens opgenomen ondanks Connors’ ziekte van Parkinson (“de pillen maken mijn muziek levendiger” liet Connors een poos geleden optekenen). Alleen al het laatste decennium bracht de man samenwerkingen uit met goed volk als Alan Licht, Jim O’Rourke, Thurston Moore en Bill Orcutt. Haal dàt maar eens in, als luisteraar. Fijn dat Family Vineyard de laatste jaren dapper zijn best doet om één en ander te faciliteren met reissues. ‘The Departing Of A Dream’ is de volgende in het rijtje, en wordt voor het eerst op vinyl uitgebracht (de plaat verscheen in 2002 op cd).
Connors’ muziek is tot in den treure vergeleken met de schilderijen van Marc Rothko. Een op het eerste gezicht luie vergelijking, van recensenten die gelezen hebben dat Connors in zijn vroege carrière als schilder sterk beïnvloed was door Rothko, én hij bovendien recent concerteerde in de befaamde Rothko kapel in Houston. Met tegenzin sluiten we ons aan in het rijtje luie recensenten, want de vergelijking snijdt wel degelijk hout: net als Rothko’s oeuvre volgens sommigen bestaat uit inwisselbare kleurvlakken, maar voor anderen een meditatieve en zelfs spirituele ervaring is, kan de niet-geïnitieerde luisteraar in Connors’ soundscapes waarschijnlijk een weinig geïnspireerde drone horen. Maar wie het geduld opbrengt om vijf minuutjes neer te zitten en te luisteren, wordt een universum binnengetrokken waar geen tien virtuozen tegen op kunnen.
‘The Departing Of A Dream’ bevat elf tracks, en is deels geïnspireerd de iconische gebeurtenissen van 11 september 2011 geïnspireerd en deels op Miles Davis‘ ‘He Loved Him Madly’. Eerlijk is eerlijk: die plaat was ons tot nogtoe onbekend, maar blijkt vrij beschikbaar op Youtube en een behoorlijk Miles-a-typische droney affaire te zijn. Ook Brian Eno liet overigens noteren dat ‘He Loved Him Madly’ een mijlpaal was in de zoektocht naar zijn ambient-geluid. “For NY 9/11/01: The Silence” en “For NY 9/11/01: And Sorrow” zijn niet alleen opgedragen aan de gebeurtenissen van 11 september 2001, en naar verluidt zelfs op die historische dag opgenomen. Het verschil met de eerste acht tracks (‘part 1′, part 2’, …) is subtiel – schakeringen van zwart. Maar dat kan dus wreed schoon zijn, zwart.

tekst:
Stijn Buyst
beeld:
LorenConnors_TheDepartingofaDre
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!