Geluid

Angelic Upstarts

The Albums 1979-82

Artiest:Angelic Upstarts
Titel:The Albums 1979-82
Label:Captain Oi!
Distributeur:Cherry Red

www.cherryred.co.uk

The Angelic Upstarts symboliseren zowat op hun eentje het Engelse punksegment dat eind jaren 1970 met trots hun working class achtergrond etaleerde en daarbij een uitgesproken socialistisch, syndicalistisch en antifascistisch discours hanteerde.

Hoewel ze vaak worden geciteerd als een essentiële schakel in de ontwikkeling van zogenaamde street punk (ook wel Oi! genoemd) hadden The Angelic Upstarts inhoudelijk weinig gemeen met generatie- en scene-genoten zoals bijvoorbeeld Sham 69 of The Cockney Rejects; en al helemaal niet met bands als The 4-Skins of The Business. Ze deelden weliswaar een arbeidersachtergrond, maar van geflirt met extreem rechts, voetbalhooliganisme of nationalisme bleef deze band grotendeels ver vandaan.

Hun eerste plaat, ‘Teenage Warning’, verscheen in 1979 en kan zonder meer worden gezien als een klassieker in het genre. Met nummers als ‘Liddle Towers’, de titeltrack of ‘I’m An Upstart’ schreven ze punkgeschiedenis. (Ze bestaan nog steeds overigens, met zanger en frontman Thomas ‘Mensi’ Mensforth als spilfiguur.) ‘We Gotta Get Out Of This Place’ kwam een jaar later uit en consolideerde met knallers als ‘Never ‘Ad Nothin’’, ‘Police Oppression’, ‘Out Of Control’ en het titelnummer de status van de band.

‘Live’ uit 1981 laat een energieke band horen die nergens meer thuis hoort dan op een podium. De setlist is een best of die grasduint in de eerste drie albums, aangevuld met een toepasselijke cover van ‘White Riot’ van The Clash.

Dit verzameldoosje bevat uiteraard ook die derde plaat, ‘2,000,000 Voices’ (1981) waarop ook weer enkele klassieke nummers staan zoals ‘England’, ‘Guns For The Afghan Rebels’, ‘Kids On The Street’ en ‘Last Night Another Soldier’. Op het vijfde en laatste album (‘Still From The Heart’) verliest de band werkelijk het noorden en wordt er geflirt met synths en drummachines.

Anno 1982 leek de inspiratie ver zoek, maar een jaar later zouden The Angelic Upstarts triomfantelijk verrijzen met het uitstekende ‘Reason Why?’, dat hopelijk deel uitmaakt van een volgende verzamelbox.

Bij deze vijf cd’s werden telkens wat bonusnummers toegevoegd om het geheel wat aantrekkelijker te maken. Het gebruikelijke begeleidende boekje met foto’s en tekst is deze keer echt wel te mager, maar dat is kommaneuken.

Reacties