Agenda

TEXtival


Parochie Sint-Jan, Kortrijk

Gratis

Het eigenzinnige en gratis ontdekkingsfestival TEXtival in de parochie St. Jan te Kortrijk, kan op zondag 23 april opnieuw een sterke line-up presenteren, met onder meer Messer Chups en La Jungle. Na vier succesvolle edities gaat het Kortrijkse festival zelfs nog een stapje verder met ARTopia, een expositie in een oud fabrieksgebouw waar lokale kunstenaars met beelden, woorden en klanken hun visie op een (t)huis tonen.

TH' F'kk'n' G'dd'mn Luckies - (c) Stephan Vercaemer

TH’ F’kk’n’ G’dd’mn Luckies – (c) Stephan Vercaemer

TEXtival heeft doorheen de jaren een stevige reputatie opgebouwd in de Kortrijkse muziekscene. De line-up is steeds een mix van bekende en minder bekende bands uit uiteenlopende genres en uit diverse streken en continenten. En bovenal: gratis.

Overdag ligt de focus met het speeldorp meer op gezinnen. Ondertussen kunnen de muziekliefhebbers in de circustent proeven van The Bearded Lady (jazz), Dylan Walshe (VS, singersongwriter), De Stroate (hiphop) en TH’ F’kk’n’ G’dd’mn Luckies (punk-‘n-roll).

Als de avond begint te vallen, trekt TEXtival alle registers open en zet het de finale in met La Jungle (noise/trance), Undskyld (alternative), Messer Chups (Rusland, surf), Gestapo Knallmuzik (party electro) en The RG’s (heavy bluesgrunge).

Voor deze vijfde editie pakt TEXtival ook uit met ARTopia. Op de bovenverdieping van een verlaten fabrieksgebouw – een pleisterplek voor graffitiartiesten – tonen vijftien lokale kunstenaars werken die in het teken staan van muren, huizen en (uit)huiselijkheid, met een streepje architectuurkritiek.

De expo schotelt een rijke variatie voor, van schilderkunst en monumentale kunst over beeldende kunst en woordkunst tot zelfs levende kunst. Namen? Nathalie Deschacht, Tine Vandamme, Bert Vanwynsberghe, Alex Kindt, Malkhaz Bardadze, Jonas Vansteenkiste, Loïc De Craene, Nele Van Canneyt, Lieven Vermout, Peter Caesens. Onrust, de rijzende ster in de elektronische scene, zorgt er voor ‘tantric techno for the restless’. Geluidstovenaar en underground dj Anus Nocturnum vervolledigt het experimentele plaatje. En VoRRe, de Belgische vice-kampioen Poetry Slam, komt er zijn vakmanschap in de letterkunst tonen.

En er is uiteraard de grote rommelmarkt, waar ieder zijn gading voor een prikje kan vinden.

 


Reacties